Nyheter

Tanum har dyrast taxor i landet

Priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med fyra procent det senaste året. Skillnaden mellan billigaste och dyraste kommunen är hela 78 procent eller cirka 12 670 kronor per år.

Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

För en vanlig trerumslägenhet i Tanum motsvarar kostnaden 2 410 kronor per månad, medan kostnaden i landets billigaste kommun Luleå är 1 354 kronor.

Under de 21 år som Nils Holgersson-rapporten genomförts har avgifter och taxor stigit tre gånger så mycket som konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga avgiftshöjningen fyra procent, samtidigt som övriga priser i samhället i stort sett har stått still. Ökningen beror till största delen på kraftigt ökat elpris.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner.

– Det är ändå att betrakta som orimligt att prisskillnaden är upp till 12 670 kronor per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i. Det är en skillnad som vi dessutom kan se blir allt större. Ska man lyfta fram något positivt ur rapporten ser vi en generell inbromsning i prisutvecklingen för fjärrvärme, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

 

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet

Tanum 2 410 kr
Munkedal 2 282 kr
Nordanstig 2 236 kr
Härjedalen 2 230 kr
Tjörn 2 228 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Luleå 1 354 kr
Borlänge 1 416 kr
Boden 1 442 kr
Piteå 1 447 kr
Oxelösund 1 459 kr

Källa: Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO, ger varje år gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Rapporten finns i sin helhet här: www.nilsholgersson.nu