Nyheter

Tävlar med innovativa bostadsmoduler

Lamellhus. Bild: Nyhem.

Med hjälp av klimatsmarta bostadsmoduler vill företaget Nyhem leverera lägenheter för små plånböcker .

Nu har de chansen att bli Framtidens entreprenörer.

– Det känns positivt att innovationer inom bostadsbyggande kommer upp på agendan, säger Robert vangstad, vd och grundare.

Entreprenörerna Robert Vangstad och Michael Malmborg har en bakgrund inom byggindustrin. Bristen på bostäder är en fråga som de ofta brottats med. Hyresrätter för hushåll med mindre ekonomiska resurser är en stor brist, menar de.

– Det saknas lågpristillverkare som kan erbjuda flexibla, billiga klimatsmarta lösningar, säger Robert Vangstad, som själv har en bakgrund på bland annat JM.

Därför har Nyhem tagit fram en affärsmodell som gör det möjligt att producera lägenheter till halva produktionskostnaden och en tredjedel av byggtiden. Det rör sig primärt om hyresrätter med låga hyror. Målet är att hjälpa till så att unga vuxna kan flytta hemifrån, ge studenter lite studiero och erbjuda människor på flykt ett nytt hem.

– Vi kan komma ner i en kostnad på 10 000 kronor per kvadratmeter.

Lösningen är bostadsmoduler i stål och polyuretan. Att bostäderna är klimatsmarta är viktigt. Förbrukningen ligger på 45 kwh/kvm och år.

Samtidigt vill man erbjuda flexibla moduler där man kan skapa ljusa lägenheter med bra planlösningar.

– Med dessa material får vi både bra energivärden och en nättare konstruktion. Stålkonstruktionen gör också att vi kan bygga högt, upp till åtta våningar. 

I affärsidén ingår en snabb produktionstid.

– Modulerna kan lyftas på plats och fästas samman med snabbfästen, vilket gör att vi kan montera en lägenhet på tre timmar. Ett helt bostadshus sätter vi upp på 3-4 månader. Vi har påbörjat processen för att ta patent på konstruktion och infästningar.

Nyhem är en av tio finalister som har chans att bli Framtidens Entreprenörer 2015. Tävlingen arrangeras av Svenska Dagbladet i samarbete med Carnegie.

Tidigare har bolaget fått stöd från Boverket inom projektet ”stöd för innovativt byggande för unga”.

Nu, genom finalplatsen i Framtidens Entreprenörer, söker man kapital för att bland annat sjösätta sina första byggprojekt.  

– Det handlar om att köpa mark och betala alla administrativa kostnader. Sedan är det också för att kunna bearbeta de kommuner och markägare som vi jobbar med, säger Robert Vangstad.

Han är stolt över att ha gått vidare till final.

– Det saknas volymproducenter på hyresrättssidan, så därför är det extra roligt att innovation för bostadsbyggande kommer upp på agendan.  Det visar för första gången på ganska länge att även vår bransch finns representerade bland innovativa och tillväxtskapande nya bolag och inte bara it, telekom eller läkemedel/medicin som oftast är fallet.

En omröstning pågår på SvD:s webb mellan den 6 och den 30 oktober.

http://www.svd.se/topp/framtidens-entreprenor/nyhem