Nyheter

Tecknar avtal värt 1,4 miljarder för ny avloppstunnel

Henriksdal.

YIT och Stockholm Vatten AB har tecknat avtal för bygget av en ny avloppstunnel i Stockholm. Projektet ingår i utvecklingen av vattenreningsverket i Henriksdal.
Arbetet påbörjas i januari 2020, och kontraktets värde uppgår till cirka 1,4 miljarder. 

Projektet ingår i utvecklingen av vattenreningsverket i Henriksdal. YIT har framgångsrikt arbetat i Henriksdal sedan 2015 i olika projekt. Det nya kontraktet omfattar tunneldrivning, betongarbeten, pumpstationer samt installation av rörledningar. Huvudtunneln på cirka 14 kilometer kommer att gå mellan Bromma och Sickla i Stockholm där YIT kommer att ansvara för bygget av 7,7 kilometer av tunneln. 
– Vi är glada att upphandlingen nu är klar och att vi kan komma igång med bygget av avloppstunneln. Vi har nu skrivit kontrakt med YIT och ser fram emot ett bra samarbete, säger Stefan Rosengren projektchef för Stockholms framtida avloppsrening

YIT är huvudentreprenör för projektet och samarbetspartnern för installationen kommer att vara Caverion Sverige AB.

– Vi är stolta över att vi nu får fortsatt förtroende att bidra till Stockholms framtida avloppsrening. Vi har gedigen erfarenhet av vatten- och reningsverksprojekt och går in i entreprenaden med spetskompetens i att bygga och hantera komplexa processanläggningar i bergtunnlar. Projektet ställer stora miljökrav på vad vi bygger med, hur vi bygger och vad vi lämnar efter oss, vilket ligger i linje med våra hållbarhetsmål, säger Lars Stendius, VD för YIT Sverige AB, i ett pressmeddelande.

Fakta:

  • Inom ramen för projektet Stockholm framtida avloppsrening byggs reningsverket Henriksdal ut samt uppgraderas med toppmodern ny reningsteknik, så kallad membranteknik. 
  • Henriksdal reningsverk består av två delar; en anläggning i Henriksdal och en under Hammarbybacken (Sicklaanläggningen): Förändringar görs i båda anläggningarna och alla ombyggnadsarbeten utförs medan reningsverket är i drift.
  • YIT är Finlands största byggföretag. YIT utvecklar och bygger lägenheter, affärslokaler samt hela områden, samt är specialiserade på krävande infrastrukturbyggnad och beläggning. 
  • YIT arbetar i bla Finland, Ryssland, Skandinavien, Baltikum, Tjeckien, Slovakien och Polen.