Nyheter

Tillåtet nobba låga anbud

Det är tillåtet att avvisa anbud som anses vara oseriöst låga. Det menar kammarrätten, som i en dom gett Göteborgs kommunala upphandlingsbolag rätt i frågan.

Kommunen hade rätt att nobba anbuden från fyra västsvenska byggbolag, som lade anbudspris på mindre än 300 kronor per timme i samband med en upphandling av ramavtal. Enligt SR Göteborg ansåg kommunen att de fyra byggbolagens förklaringar till den låga summan inte räckte och la därför anbuden åt sidan.

Kommunen menade att risken med orimligt låga anbud är att priset kompenseras på andra sett i senare skede.

– Såsom vi ser det är det en banbrytande dom för offentlig upphandling i Sverige där vi visade att vi gjorde rätt när vi la de här anbuden åt sidan, säger Göran Brunberg, upphandlingschef i Göteborg, till SR Göteborg.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är en av dem som välkomnar Kammarättens dom.

– Det är klart att seriös verksamhet kostar mer. Vettiga löner och villkor är inte gratis. Går man efter lägsta pris sätts konkurrensen ur spel och man främjar ojust verksamhet. Därför har Göteborgs stad gjort helt rätt, och förhoppningsvis följer fler efter, säger han i ett pressmeddelande.

Kammarrättens dom kan, om den vinner laga kraft, få följdeffekter för alla myndigheter i Sverige som sysslar med offentlig upphandling.

Susanne Bengtsson
[email protected]