Nyheter

”Tillför design till mogen produkt”

Pristagarna på Dorotea design.

Den gröna patentmetoden Generation xWoodline, belönas i år med SKAPA Utvecklingspris i Västerbotten. Metoden skapar designade träinredningar med hjälp av gravyrtryck, en konstform som har sina rötter i 1400-talets kopparstick.

Eva Zwahlen, uppfinnare av Generation xWoodline och tillika vd för lapplandsbaserade Dorotea Design, ser en ljus framtid för produkten.

– Uppfinningen är närmast revolutionerande för träbranschen. Genom att tillföra design till en mogen produkt, ökar värdet och efterfrågan på träinredningar, säger Eva Zwahlen, i ett pressmeddelande.

I Dorotea Designs anläggning i Dorotea, Lappland, används prisbelönta Generation xWoodline i tillverkningen av tidlösa inredningsprodukter. Först ut är Kollektion Natur och Kollektion Accent med gravyrtryckt golvsockel och foder.

De gravyrtryckta socklar och foder som redan nu saluförs av Dorotea Design, utgör ett alternativ till dagens vita standardlist.

SKAPA Utvecklingspris, Sveriges största innovationspris, delas ut varje år till minne av Alfred Nobel. Stiftelsen SKAPA, som delar ut priset, bildades 1985 till Nobels ära och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen, stödda av Almi Företagsparter, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och SEB.

Eva Zwahlen har med sin innovation Generation xWoodline vunnit länsfinalen för Västerbotten och är därigenom med bland de 26 kandidaterna som går direkt till riksfinal. Generation xWoodline uppfyller kriterierna mycket väl och står starkt i den kommande riksfinalen. Det nationella priset delas ut i november under Innovationsgalan i Stockholm.