Nyheter

Timell: ”Byggbranschen ovanligt fuskig”

— Jag trodde inte att fusket var så utbrett. Jag möter drabbade människor som funderat på självmord. Programledaren Martin Timell skräder inte med orden under inspelningen av nya serien Fuskbyggarna.

Tillsammans med kollegan Lennart Ekdal spelar Martin Timell just nu in serien Fuskbyggarna, efter en programidé från Danmark.

— Jag möter de drabbade familjerna och försöker att hjälpa dem med det mest akuta. Lennart konfronterar hantverkarna, säger han.

Martin Timell anser att inspelningarna har varit som en ögonöppnare.

— Fusket är mer utbrett än vad jag trodde. De drabbade har gjort allt rätt från sin sida men ändå råkat illa ut. En del har funderat på självmord och andra har fått sparken eftersom tragedin tagit för mycket tid och energi från jobbet.

Är byggbranschen ovanligt fuskig?
— Javisst. Det finns ingen självsanering. Visst det är på rätt väg med till exempel våtrumslegitimationen men det är inte tillräckligt.

Några av de vanligaste problemen som Martin Timell stött på under arbetet med serien är slarvigt byggda våtrum, samt konsekvenserna av slarvigt byggda enstegsfasader.

— I ett fall så var det ett tre veckor gammalt hus i Ödeshög som redan börjat mögla. Och i morse ringde en kvinna som var förtvivlad efter att ett byggföretag högtryckssprutat väggen på hennes trähus så att vatten börjat rinna in genom hennes eluttag.

Det har ju under årens lopp pratats en del om Timell-effekten, alltså när folk blir inspirerade att göra saker utifrån ditt program Äntligen hemma, med halvlyckat resultat eftersom de inte haft fackkunskaper. Är det något som gör dig till en slags byggfuskare?

— Det var några tomtar i försäkringsbranschen som felaktigt trodde att det var så. Men varje år är det bara några hundra badrumsrenoveringar av tiotusentals renoveringar som görs av de boende själva. Det är en myt att svenskar är dåliga.

Vad byggde du själv senast?
— Det var ett gästrum i sommarstugan.

Och du fuskade ingenting?
— Ha, ha. Nej, det gjorde jag inte.