Nyheter

Timell fortsätter såga branschen

Nu drar andra säsongen av Fuskbyggarna igång på TV 4. Och efter den produktionen är programledarens dom hård: ”Byggföretagen har en ohyggligt usel empati för beställarna”, säger Martin Timell till Byggvärlden.

Under förra säsongen av Fuskbyggarna var det de riktigt små företagen som konfronterades för de byggfel de svarat för. Fel som förstört livet för privatpersoner som beställt byggen.

Nu riktas fokus mot de lite större företagen.

– Det är inte så stor skillnad, säger Martin Timell, som är mycket kritisk mot hela byggbranschen.

– Byggbranschen har dåligt rykte och det har den gjort sig förtjänt av. Många slarvar, tjänar pengar och tror de ska komma undan med det.

Martin Timells råd brukar vara att aldrig anlita företag som annonserar — de seriösa företagen behöver inte annonsera. Han vill understryka att det finns många bra byggare, Fuskbyggarna är ett problemorienterat program som visar på avarter. Men branschen kan sanera.

– Så länge det går att starta byggföretag bara du har en verktygslåda blir det så här. Man borde kräva någon utbildning eller certifiering.

I första programmet träffar de en familj som skulle bygga ett hus i Märsta, norr om Stockholm. Men de hamnade i en tvist med byggaren Järntorget Bostad.

Familjen och byggbolaget tvistade i tingsrätten om bland annat golvfallet i badrummet.

– Jag säger som vår expert: vatten ljuger inte och vi visar i programmet hur vattnet rinner ut i vardagsrummet, säger Martin Timell.

Han är mycket kritisk till företagets agerande och det lidande man vållat familjen.

– Att de har mage att inte ställa allt till rätta! Lite ryggrad borde de ha. Det hade bara varit att göra om och göra rätt. Nu har vi gjort det åt familjen, säger Martin Timell.

Martin Arkad är vd för Järntorget Bostad, ett Stockholmsföretag som bygger ungefär 300 bostäder om året. Han är starkt kritisk till hur programmet gjorts och är redo att bemöta uppgifterna.

– Det finns en rad fel i programmet, säger Martin Arkad till Byggvärlden.

Han vill vänta med ytterligare kommentarer tills efter programmet. Då kan ni läsa vidare om ordkriget mellan programledaren och bygg-vd:n och Martin Arkads egna ord.