Nyheter

”Titeln ger en extra energikick”

Nu är det dags igen — för femte året i rad. Vi söker Årets byggchef 2014. ”Titeln känns skön att ha i ryggen, som en extra energikick”, säger Helena Söderberg som blev Årets Byggchef 2013.

I mars i år utsågs Helena Söderberg till Årets byggchef i hård konkurrens med sex andra välmeriterade kandidater. Då jobbade hon som projektchef på Züblin Scandinavia på Norra Länken. Framgången med etappen NL31 som höll både budget och tidplan, och till och med blev klar två månader före utsatt tid, vägde tungt.

– Jag var så nöjd med att bara vara nominerad. Det levde jag gott på. Jag hade inga förväntningar på att jag skulle vinna, säger Helena Söderberg.

Titeln gav respons i branschen.

– Det var många före detta studiekamrater och kollegor som hörde av sig och gratulerade.

Men mest har utnämningen bidragit till den personliga utvecklingen.

– Det har känts bra för mig själv att ha den här framgången i ryggen. Den ger en extra energikick. Det är en väldigt fin uppskattning att få.

Priset bestod bland annat av en ledarskapsutbildning hos Lena Ahlström på Ledarstudion i Stockholm. Helena gick kursen ”Det personliga uttrycket” i somras, något som hon inte ångrar.

– Jag har aldrig haft problem att tala inför folk, utan jag har alltid gillat det. Jag har också blivit utsedd till Årets talare på en stor konferens. Men den här kursen gav mig en helt ny dimension på hur man kan uttrycka sig personligt. Den var otroligt bra.

Att kunna uttrycka sig och nå fram är just en av de egenskaper som skapar en god ledare.

– Man måste skapa engagemang för att få människor med olika arbetsuppgifter att samverka. Något annat som är viktigt för en byggchef är att skapa en säker arbetsplats – i denna farliga världs som vi jobbar i – samtidigt som man har stor press på sig att hålla tidplaner och budget. 

Efter avslutat jobb i Norra Länken åkte Helena Söderberg till Sundsvall och jobbade med bron över Sundsvallsfjärden, och nu räknar hon på tunnelprojekt i Norge.

– Jag jobbar som arbetschef på Veidekke, region Tunnel och bergrum, bland annat med Konstantin Spinos, som blev Årets byggchef 2010.

Helena Söderberg tycker att det är väldigt spännande att jobba i byggbranschen, och särskilt med stora anläggningsprojekt. Det har varit roligt och utvecklande att anta nya utmaningar, men steget till kärnverksamheten kan ibland kännas stort.

– Jag kan ibland känna att jag saknar produktionen, byggbranschen skala 1:1 som jag kallar det.  

Susanne Bengtsson
[email protected]

Årets Byggchef

…arrangeras av Byggcheferna i samarbete med tidningen Byggvärlden. Syftet är att höja statusen på byggchefsrollen och att locka fler att satsa på ett jobb som byggchef. Lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet, förnyelse och etiskt agerande – internt och externt – är de kriterier som juryn bedömer.

Vinnaren ska vara en chef som är skicklig på att driva en byggprocess, både för kunder, det egna företaget och medarbetarna.

Tidigare vinnare

2010: Konstantin Spinos, arbetsledare Veidekke.

2011: Magnus Rudén, projektchef AF Bygg.

2012: Sofia Edoff, produktionschef, NCC.

2013: Helena Söderberg, projektchef Züblin Scandinavia.