Nyheter

Tog ut för mycket i lön

En före detta vd på ett byggrossistföretag stäms på hundratusentals kronor i Malmö tingsrätt för att ”systematiskt och illegitimt” ha plockat ut pengar från bolaget.

Mannen, som varit vd för ett byggrossistföretag i södra Sverige, anklagas för att utan bolagsägarnas kännedom månadsvis ha tagit ut för mycket i lön mellan 2011 och 2013.

Under våren 2013 upptäckte delägarna att pengar försvunnit, och en utredning inleddes. Det visade sig att vd:n systematiskt plockat ut pengar ur bolaget. Den första tiden handlade det om 1500 kronor extra per månad för att sedan stiga till 3800 kronor per månad. Totalt handlar det om en summa på cirka 210 000 kronor.

Mannen har i egenskap av vd haft attesteringsrätt i bolaget. Han har emellertid inte haft rätt att sätta sin egen lön.

”Det fanns ingen överenskommelse i bolaget om att X.X skulle ha rätt att göra detta, och det är inte heller kutym att anställda själva sätter sin lön utan att arbetsgivaren känner till det”, skriver käranden i sin stämningsansökan.

Pengarna har förts över direkt till mannens eget konto eller till andra för bolaget okända konton.

Under en period har mannen dessutom hämtat ut föräldrapenning från Försäkringskassan samtidigt som han plockat ut lön från bolaget.