Nyheter

Tonåringar får egen koja

Ett kojinspirerat ungdomshus i lyxformat. När stjärnrapparen Pharrell breddar sin repertoar sneglar han på byggbranschen och startar samarbete med en ansedd arkitekt.

De första trevande dansstegen på fredagsdiscot, den första nikotinkicken utanför entrén, kanske den första fumliga kyssen. Fritidsgårdarna, eller ungdomshusen, har för många en central plats på vägen mellan barndom och vuxenliv. Den första fritidsgården, Gamlegårdens ungdomsgård i Göteborg, byggdes redan 1936.

I Stockholm finns numera den dopade varianten av ungdomshus i form av Fryshuset, där tusentals ungdomar varje månad möts för att sporta, musicera, repetera teater eller bara umgås.

Ofta är dock behovet av fritidsgårdar större än utbudet, och problemet tycks vara internationellt. Det är därför som den amerikanska rapstjärnan Pharrell Williams nu har gett sig in i byggbranschen. Tillsammans med arkitekten Chad Oppenheim planerar han att bygga det som ska representera framtiden för ungdomshus, skriver Arch Daily.

The Pharrell Williams Resource Center heter huset som ska byggas i Pharrells hemstad Virginia Beach. Upphovsmakarna beskriver projektet som kojinspirerat och ska byggas av återvunnet material.

— Vi vill att byggnaden ska likna något från framtiden, så att det kan inspirera barn att göra stordåd, säger Pharrell i ett uttalande i Arch Daily.

Tanken är att huset, på cirka 2 800 kvadratmeter, ska uppföras under 2013, förutsatt att man lyckas finansiera projektet.