Nyheter

Toppen är nådd i Kista

Kista Torn. Foto: Gustav Kaiser.

Med sina dryga 120 meter och 40 våningar, varav 35 bostadsvåningar, blir det Stockholms högsta bostadshus.

Vi är stolta över att ha nått toppen i detta toppenläge, säger Johan Skoglund, vd på JM.

Kista Torn är Stockholms högsta bostadshus, JM:s högsta projekt – och Kistas tredje skyskrapa. Totalt kommer fastigheten, som består av två byggnader, att innehålla 362 lägenheter, varav 266 ligger i höghuset.

I dagarna avslutar man den sista gjutningen av bjälklag på översta våningen.

–  Vi har gjutit 5000 kubik golvbjälklag, berättar Johan Skoglund.

Samtidigt monterar man stålskelettet på takterrassen 120 meter upp i luften. På den gemensamma takterrassen kan de boende njuta av den milsvida utsikten. Där finns också festlokal, relaxutrymme och bastu.

Under pressvisningen blåser det rejält på taket. Men byggnaden är dimensionerad för att klara vindar som bara förekommer vart 50:e år.

– Då kan toppen röra sig så mycket som 12 centimeter. Men det är inget som man känner av, säger Benny Svärd, projektchef Kista Torn.

Den 126 meter höga kranen, som står mitt i huset och följer med bygget uppåt, är desto mer vindkänslig, men man har haft vädret med sig under bygget och har kunnat hålla ett tempo på en våning i veckan, efter att grundläggning och källarvåningar blivit klara.

Fastigheten står på 630 stålkärnspålar. Ytterväggarna är cirka 45 centimeter tjocka för att orka bära hela huset. Tillsammans med flera hisschakt och serviceutrymmen blir resultatet att boytan blir tio procent lägre än i ett traditionellt bostadshus, och därmed minskar den säljbara ytan.

– Produktionskostnaden är cirka 15 procent högre än för ett normalhögt bostadshus, säger Johan Skoglund.

Merkostnaden är dock inget som avskräcker JM från att bygga på höjden. Sedan tidigare har man bland annat Wennergren Center och Söder Torn på sin meritlista och nu bygger man högt även på Liljeholmskajen i Stockholm. Kajen 4 står färdigt med 24 våningar och ytterligare tre höga torn kommer att byggas längs vattnet. Intill, längst ut på Marieviks udde, planeras för ett kvarter med sammanlagt sju torn i varierande höjder.

– Vi tycker att det är roligt att få vara med och bygga Stockholm stad. Kista Torn är ett praktexempel på JMs vision att bygga höga hus i en växande storstad med allt högre densitet.

Intresset har varit över förväntan. Endast ett fåtal bostäder finns kvar till försäljning i Kista Torn.

– Många vill bo i höga hus, man vill ha utsikt. Det märks på att vi kan ta mer betalt ju högre upp lägenheten ligger.

Kvadratmeterpriserna i Kista Torn varierar mellan cirka 20 000 och 54 000 kronor.

Kista Torn kommer att inrymma cirka tusen personer när alla har flyttat in.

– Flera lägenheter är  klara, men vi kommer att påbörja inflyttningen under byggsemestern nu i sommar då vi inte har så mycket produktion i huset, säger Benny Svärd.

Hela huset ska vara inflyttat och klart i juli 2016.