Nyheter

Traditionellt – hemligt – adventsbygge

Julbocken i Gävle byggs upp på hemlig plats. Foto: Veronica Thuresson

Ett av landets mest omtalade träbyggen är julbocken som varje år byggs upp inför adventsfirandet i Gävle. Bocken byggs ihop på hemlig plats för att sedan inta sin position på Slottstorget. Tusentals personer brukar komma till invigningen, men i år blir det på ett lite annorlunda sätt.


Monteringen och byggandet av själva bocken började i september i år. Vissa år när den har blivit utsatt för brand så måste även en ny trästomme tillverkas.

– Om en ny stomme behöver byggas så startar arbetet med den direkt efter semestrarna – det är ett genuint hantverk som görs helt för hand, berättar Maria Wallberg som är talesperson för Gävlebocken.

Byggstarten hänger även på när kornet skördas, varje år kläs bocken nämligen in i en ny halmskrud.

– Det är ungefär sex personer som varje höst jobbar i olika skift med att bygga upp Gävlebocken. Gävlebor och besökare får också testa på att bygga halmmattor, tillsammans med bockbyggarna i oktober varje år. Det sker vid eventet ”Bygga Bock” som arrangeras av Gävle Citysamverkan.

Hon berättar att det brukar vara uppskattat att få vara med och ”dra sitt strå till bocken” med att hjälpa till att knyta några av de 12000 knutar som behövs till de 56 halmmattorna som sedan ska täcka stommen. Det sista på Gävlebocken monteras vid Slottstorget i Gävle torsdagen före första advent varje år.

Att halmbocken har brunnit ner ett flertal gånger sedan den byggdes för första gången 1966 har gjort att den blivit världsberömd. Den har även blivit saboterad genom skadegörelse och även blivit påkörd vid ett tillfälle.

– Nu har Gävlebocken klarat sig under tre säsonger och vi fortsätter att arbeta med säkerheten kring den och hoppas det ger resultat även i år. Med tanke på dess historik med olika typer av attentat genom åren behöver vi hålla platsen för bygget hemlig.

Emma Gunnarsson på Gävle Turistcenter kan dock avslöja en del om årets version av Gävlebocken.

– Den kommer inte att ha ett nytt utseende men den kommer att ha en vepa på varje sida av gärdsgården med texten Håll avstånd, berättar hon.

I år blir det dessutom invigningen digital, på grund av pandemin.

– Ja, självklart ställer vi inte in utan växlar upp till en fartfylld show med gästartister att titta på hemma i sofforna. Gävlebocken går också som vanligt att följa via webbkameran på visitgävle.se dygnet runt och i han har egna konton på Twitter och Instagram, tillägger Maria Wallberg.

FAKTA:

  • Den är 13 meter hög, 7 meter lång och väger 3,6 ton.
  • 1 200 meter svensk furu bygger träformen.
  • Cirka 1000 arbetstimmar ligger bakom bygget
  • Ett lastbilsflak med halm går åt och knyts för hand med 1600 meter snöre.
  • 12 000 knutar knyts under skapandet av de 56 halmmattor á 5 meter som bildar halmkroppen.
  • 6 personer arbetar i roterande arbetslag med tre åt gången med bygget.
  • Materialkostnaden ligger på cirka 100 000 kronor varje år.
  • Bygget bekostas av Gävle kommun.
  • Invigningen visas klockan 17:00 den 29 november på: www.visitgävle.se/gävlebocken