Nyheter

Trähus vinnare när Jönköping växer

Området Åsen i Jönköping. Konceptbild: White arkitekter

Jönköpings kommuns markanvisning för Åsen har väckt stort engagemang. Nu står det klart att det blir White Arkitekter som, tillsammans med fastighetsaktören Tornet, som tilldelas markanvisningen i Åsen i Jönköping. 

 Jönköping växer och bygger för framtiden, och i området Åsen ska ett hundratal nya hem byggas. Nu står det klart att det blir White Arkitekter som, tillsammans med fastighetsaktören Tornet tilldelas markanvisningen. I det vinnande förslaget har White ritat ett helt område i trä – där stadsvillor integreras med den grönskande omgivningen.

Väster om centrum ligger det 13 000 kvadratmeter stora Åsen, där ett nytt område med plats för omkring 100 bostäder, i form av hyresrätter, ska växa fram. Byggnationer i trä var det som önskades för bostadsområdet. Byggnation i trä ger ett mindre koldioxidavtryck, men syftet är också sunda bostäder och trä kommer användas i både stommar och fasader.

– Husen ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Vi kommer också att kunna uppnå låga energivärden genom en kombination av fjärrvärme, bergvärme, solceller och solhybrider, berättar Henrik Oretorp, projektchef Tornet.

– Vi måste börja jobba mer med trä! Jag är glad att vi nu får chansen att skapa ett helt område i trä. Trä är koldioxidneutralt, och är egentligen det enda riktigt hållbara byggmaterialet vi har. Ska vi klara av miljöutmaningen och verka för en hållbar framtid tror jag att trä är det absolut bästa alternativet, säger Jan Larsson, ansvarig arkitekt på White, i ett pressmeddelande.

Kommunens plan är att byggstart ska ske redan inom ett år.