Nyheter

Trähusbyggare varslar 55 anställda

Lindbäcks nya fabrik på Haraholmen. Foto: Maria Fäldt.

Lindbäcks Bygg effektiviserar verksamheten genom att avsluta inhyrningen av personal i fabrikerna och genom att lägga ett varsel för 55 av Lindbäcks anställda.

Det är  bland annat orderstockens karaktär som tvingar oss att dra ner tillfälligt. Vi anpassar oss efter verkligheten, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Group.        

Piteåbaserade Lindbäcks Bygg meddelar att de varslar personal. Dels avslutar företaget  inhyrningen av 40–50 bemanningsanställda personer, dels lägger man varsel för 55 anställda i de två egna produktionsanläggningarna.
– Vi måste göra dessa åtgärder för att säkerställa lönsamheten i Bygg. Det är aldrig roligt att lägga varsel men som det ser ut nu är det nödvändigt, säger Wilhelm Risberg, vice vd Lindbäcks Bygg.

Lindbäcks, som är ett ledande företag av industriellt producerade flerbostadshus i trä, konstaterar att orderingången är god, att beläggning i fabrikerna är bra och att  det finns en hög efterfrågan av industriellt producerade flerbostadshus i trä. Men trots det måste företaget stärka sitt fokus på lönsamhet och effektivisera verksamheten genom bland annat varsel.

 Det handlar om två typer av neddragningar. En anledning är att vi behövde vara tungt bemannade för att få upp farten i vår nya produktionsanläggning som blev klar för två år sedan. Vi tog hjälp av bemanningsföretag, men nu har vi fått upp farten och är i balans med kalkylerna och behöver ingen konstgjord andning längre, säger Stefan Lindbäck.

Orsaken till att Lindbäcks även varslar 55 ur den egna personalen handlar om orderstockens karaktär.

– En stor beställning på 1500 lägenheter krävde mer förarbete på plats än vi räknat med. Istället för att bygga lager så drar vi nu ner på farten i fabriken från 85 till 70-75 volymer per vecka och förlänger därmed orderstocken. Det är orderstockens karaktär som tvingar oss att dra ner tillfälligt. Vi anpassar oss efter verkligheten. När flödet fungerar ökar farten och kapaciteten igen.
      
Samtidigt som Lindbäcks kommunicerar ut varslet meddelar bolaget att man förstärker ledningsfunktionen. Stefan Lindbäck, tidigare vd för Lindbäcks Bygg, tillträder som vd för Lindbäcks Group.  Ny vd för Lindbäcks Bygg blir istället Magnus Edin, idag VD på SunPine AB.
            
– Jag kommer att ta ett större ansvar för utvecklingen av helheten i koncernen. Nu kan jag lägga fullt fokus på affärsutveckling, strategiarbete, företagskultur och ledarskap, medan Magnus Edin får ett mer operativt uppdrag. Han har stor erfarenhet av bolag i tillväxt och kommer att komplettera mitt ledarskap. Jag har stort förtroende för honom, säger Stefan Lindbäck.

Magnus Edin ser fram emot att ta sig an utmaningen som vd för Lindbäcks Bygg.

– Jag är glad, hedrad och ödmjuk inför uppdraget och ser fram emot att få bli en del av teamet som ska fortsätta utveckla Lindbäcks Bygg. Det känns inspirerande att ett så anrikt företag är redo att satsa offensivt och kontinuerligt utveckla sitt erbjudande, säger Magnus som kommer att avsluta sitt uppdrag för SunPine på ett bra sätt fram till den 14 januari och vara fullt tillgänglig för Lindbäcks Bygg från den 15 januari 2020.