Nyheter

Tranåsföretaget som går spikrakt uppåt

Marjan Mickoski och bröderna Jan Faselius och Alexej Fashutdinov. Foto: Lina Segelsbo
Marjan Mickoski och bröderna Jan Faselius och Alexej Fashutdinov. Foto: Lina Segelsbo

Företaget startade upp 2019 och omsätter i dag närmare 60 miljoner kronor. Affärsidén: en digital plattform som förenar allt som är kopplat till materialleverans inom byggsektorn.

Fascom har endast tre anställda, de båda bröderna Alexej Fashutdinov och Jan Faselius från Tranås samt vännen Marjan Mickoski. Nyligen dök företaget upp på Financial Times lista över de snabbast växande företagen i Europa. På den digra listan med 1 000 företag placerar sig Fascom på plats 236.

– Utmärkelsen är jättekul och bekräftar vår vision om att bli en självklar partner för leverans av byggmaterial. Vi har varit vinstdrivande från dag ett och är självfinansierade, säger bolagets vd Alexej Fashutdinov.

Utvecklad nära branschen

Fascoms lösning ska vara utvecklad i nära dialog med byggföretag, arkitekter, konstruktörer och leverantörer. Den digitala plattformen som man tagit fram förenar allt från beställning och leverans av byggmaterial till logistiktjänster, dokumenthantering och projektverktyg för byggbolagen. Detta ska resultera i effektivare materialflöden, bättre totalekonomi och sänkta byggkostnader.

Enligt Fascom använder redan flera stora svenska byggaktörer plattformen.

– Lösningen är banbrytande i den annars mycket traditionella byggbranschen och skapar helt nya möjligheter där vi exempelvis kan vara 300 procent mer effektiva än motsvarande marknadsspelare genom att ha en teknik som gör flödet mer effektivt, optimerar frakter och minimerar antalet butiker.

Satsar på Europa

Företaget satsar även utanför landets gränser.

– Det är en enorm marknad vi adresserar. Det ger oss en byggmaterialmarknad som årligen omsätter runt 600–700 miljarder euro, där vi knappt skrapat på ytan. Vi ser fram emot att växa och ta fler marknadsandelar, både i Sverige och Europa, säger Alexej Fashutdinov.