Nyheter

”Trätak och isolering fattade eld”

Gekås projekt Vesterhavsporten blir ett nytt landmärke vid den sydöstra infarten till Falkenbergs centrum. Bild: Gekås/Fredblad Arkitekter

Det 16 våningar höga Vesterhavsporten ska bli Falkenbergs nya landmärke.
Nu har delar av bostadsdelen förstörts av en brand.
– Det var ett provisoriskt trätak som började brinna och även isoleringen tog eld, berättar Boris Lennerhov, vd för Gekås som står som byggherre för projektet.

Gekås Ullared AB är byggherre för det 16 våningar höga och nybyggda bostadshuset i centrala Falkenberg.

För ett år sedan var det byggstart för huset som har 130 hyreslägenheter.

I sommar skulle inflyttning påbörjas i lägenheterna, men efter att en kraftig brand bröt ut på onsdagskvällen meddelar Boris Lennerhov att inflyttningen nu blir försenad.

– Jag är ganska övertygad om att det blir så. Samtidigt är jag lycklig att vi inte hade börjat hyra ut än. Ingen människa kom trots allt till skada i branden utan det handlar om materiella skador, säger han.

Vad som orsakade branden och hur mycket av byggnaden som kommit till skada kan han inte uttala sig om i nuläget. Räddningstjänsten hade branden under kontroll först på torsdagsmorgonen.

”Branden har under natten avtagit i intensitet. Det är nu små bränder i vissa byggnadsschakt. Vi har vi fyra enheter på plats och vi arbetar med att söka av hela byggnaden”, skrev Räddningstjänsten i Väst på sin hemsida på torsdagen.

– Jag tror att det inte rör sig om så stora skador på fastigheten som vi först befarade när vi såg branden. Det handlar om sot- och vattenskador. Men besked om omfattningen får vi avvakta med, säger Boris Lennerhov.

Räddningsledaren Mattias Hägerling bekräftar för Hallands nyheter att bostadshuset verkar ha klarat sig bättre än befarat:

– Våningsplanen är i princip intakta, där har det inte brunnit. Däremot har vi haft en spridning av branden i vissa schakt som går ner genom huset.

Boris Lennerhov har ännu inte information om vad som kan ha orsakat eldsvådan.

– Branden verkar ha börjat i ett provisoriskt tak av trä högst upp i höghuset. Där har även cellplast fattat eld. Men jag vill inte spekulera i orsaken.

Han hänvisar till att polisen kommer att göra en teknisk undersökning för att fastställa orsaken.

För tillfället pågår byggnation av det låghus som sitter ihop med höghusdelen. Lokalerna ska bland annat användas till kontor och en friskvårds/rehab-anläggning. Lågdelen verkar vara oskadd, enligt Boris Lennerhov.

Vesterhavsporten är Gekås tredje bostadshus och totalt kommer man att förvalta cirka 600 hyresrätter i Falkenberg och Halmstad.

– Gekås ägare ville investera överskott från verksamheten i långsiktiga projekt som ger samhällsnytta. Antingen så köper man skog och mark, eller så satsar man på fastigheter. Valet föll på hyresrätter i vårt närområde, säger Boris Lennerhov.

Projektet att bygga ett nytt landmärke i Falkenberg initierades av Vesterhavsgruppen, som bland annat äger grannfastigheten Hotell Vesterhavet. Under planarbetet 2017 tog Gekås över Vesterhavsporten AB. Uppskattad byggkostnad för projekt Vesterhavsporten är 300 miljoner kronor.

Byggare är Falkenbergsföretaget PH-Bygg, som anlitats som totalentreprenörer. Härifrån hänvisar man till beställaren vid frågor om branden.

Hela projektet beräknas att vara klart december/Januari 2019/2020, men nu finns risk för försenad inflyttning.