Nyheter

Tre miljarder till SBAB

Stefan Löfven. Foto: Magnus Länje.

SBAB ska få ett tillskott på tre miljarder att låna ut till nya byggprojekt.

Det föreslog Stefan Löfven i samband med sitt första maj-tal i Stockholm. 

Det här är ytterligare en pusselbit i vår ambition att bygga bort bostadsbristen.

Socialdemokraterna vill att det statliga bolåneföretaget SBAB ska bli en ny motor för kapitalförsörjningen av byggandet.

SBAB är tänkt att få ett tillskott på tre miljarder kronor som ska lånas ut till byggprojekt som annars inte skulle bli av på grund av höga avkastningskrav på marknaden. Pengarna ska SBAB sedan låna ut till allmännyttan, byggföretag och kommuner för nybyggnation eftersom både kommuner och byggbolag anger att bristen på kapital är ett skäl till att det byggs för lite bostäder.

– Vi har en bostadsbrist som är alldeles för hög, det hindrar folk att få jobb och unga människor att starta sina vuxna liv. Vi måste få i gång bostadsbyggandet och vi vill att staten tar ett ansvar, sade Stefan Löfven på en pressträff på första maj.

Förslaget har mött kritik från flera håll eftersom man menar att billigare byggkrediter varken ger fler lägenheter eller lägre hyror, men väl ökade vinster hos byggbolagen.

– Stefan Löfvens SBAB-satsning med billigare byggkrediter skulle inte ge fler bostäder, men väl större vinster för byggbolagen. Det råder ingen kapitalbrist i Sverige utan tvärtom ett överflöd. De projekt som stupar på avkastningskraven vid rekordlåga 0,75 procents riksbanksränta bör sannolikt inte genomföras, säger Carl B Hamilton (FP), i ett pressmeddelande.