Nyheter

Tre personer misstänks för jordskredet i Stenungsund

Tre personer har gripits misstänka för jordskredet i Stenungsund. Foto: Trafikverket
Tre personer har gripits misstänka för jordskredet i Stenungsund. Foto: Trafikverket

Två personer anhölls i veckan och en tredje hämtades till förhör. De tre misstänks för brott i utredningen efter jordskredet vid E6 i Stenungsund. De ska alla ha en koppling till den närliggande byggarbetsplatsen, enligt TV4, som var först med nyheten.

Det kraftiga jordskredet inträffade 23 september förra året. Ett stort område vid E6 i Stenungsund rasade och flera byggnader och verksamheter i närheten påverkades. Tre personer skadades lindrigt. Efter händelsen startade polisen en brottsutredning och under tisdagen och onsdagen frihetsberövades tre personer misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppskada och otillåten miljöverksamhet, enligt TV4. De tre ska senare ha släpps på fri fot, men misstankarna kvarstår.

Kopplas till bygget av företagspark

De tre personerna kopplas till byggarbetsplatsen intill E6 där en företagspark byggs. Statens geotekniska institut, SGI, ska upprepade gånger haft synpunkter på kommunens detaljplan för den nya företagsparken, detta på grund av stora lerlager och mängden kvicklera. Detta rapporterade SVT Väst efter raset i höstas. Enligt P4 Väst ska även länsstyrelsen 2020 ha varnat Stenundsunds kommun för att bygga i området på grund av risk för olyckor, översvämningar och erosion.  

Enligt TV4, som har talat med chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson, handlar det om en pågående insats, det är oklart om fler kommer att gripas. En presskonferens ska hållas på torsdagseftermiddagen.

Peab återställer marken

Peab och Cowi fick uppdraget av Trafikverket att bygga upp och återställa E6, något som beräknas vara klart till årsskiftet. Häromdagen blev det också klart att Peab även får uppdraget att återställa marken runt skredet. Uppdraget omfattar säkerställning av markens stabilitet och återuppbyggnad av Ucklumsvägen och Sylvägen, inklusive vatten-, spillvatten och fjärrvärmeledningar som skadades av skredet förra hösten. Det inkluderar även återuppbyggnation av Norumsån som flyter genom området. Arbetet påbörjas omedelbart med geologiska undersökningar för att garantera totalstabiliteten i området och säkerställa en trygg arbetsmiljö.