Nyheter

Trestjärnig inredning vinner Stenpriset 2019

Restaurant Frantzén. Foto: Erik Lefvander

Restaurant Frantzén i Stockholm och inredningsarkitekterna Joyn Studio tilldelas Stenpriset 2019.
– En trestjärnig meny möter en trestjärnig inredning, säger Kai Marklin, juryordförande och ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

Frantzén på Norrmalm i Stockholm blev 2018 den första svenska restaurang att belönas med tre stjärnor i Michelinguiden.

Joyn studio består av arkitekterna Lisa Grape, Helena Eliason och Ida Wanler.

Helena Eliason berättar att den höga nivån för materialvalen till inredningen sattes redan under de första byggmötena.

– Råvaruleverantörerna till köket visade upp de mest fantastiska råvaror vilket också inspirerade oss att satsa på naturmaterial i inredningen. Den måste ha kraftfulla uttryck, just för att möta maten, säger Helena Eliason, i ett pressmeddelande.

Joyn Studio har även tidigare samarbetat med krögaren Björn Frantzén och gestaltat Frantzén’s Kitchen i Hongkong.

I kökets arbetsytor på Frantzén i Stockholm finns en hård och tålig brasiliansk kvartsit som klarar hanteringen av olika råvaror medan den svenska marmorsorten Brännlyckan klär in facilitetsutrymmena och skapar den undervattenskänsla som Björn Frantzén strävat efter.

– Det var med hjälp av vår stenleverantör Valter Eklund som vi hittade marmorn Brännlyckan från Borghamnsten. Med sina grå och gröna skiftningar ger den en känsla av att vara mitt i vattnet, i havet, säger Lisa Grape.

Det räfflade handfatet ger ett imponerande kraftfullt uttryck. Valter Eklund har tillverkat och monterat hela stenmöbeln, samt gjort ytbearbetningen för hand.
– Den skrovliga yta har samma uttryck som de grovhuggna ytorna på träborden i restaurangen, säger Helena Eliason.

Stenpriset tillverkas traditionsenligt av Årets sten som 2019 är den klassiska Orsasandstenen, som bryts av Orsa Stenhuggeri i Dalarna.

Motivering:
”En trestjärnig meny möter en trestjärnig inredning.Stenarbetena på Frantzén är ett exempel på hur hantverkets detaljskärpa bär upp en större vision. Allt är minutiöst genomtänkt, precis som menyns minsta råvara som förhöjer hela anrättningen. Det är utsökt och smakfullt gestaltat.”

Projekt:
Restaurant Frantzén, Klara Norra Kyrkogata 28, Stockholm.
Inredningsarkitekt: Joyn Studio.
Stenmontör: Valter Eklund.
Stenleverantör:
Valter Eklund och Borghamnsten (Brännlyckan)

Bakgrund Stenpriset:
Stenpriset delas årligen ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

De senaste årens vinnare:
2014
: Staffan Strindberg vid Strindberg Arkitekter – renoveringen och tillbyggnaden av krematoriet vid Norra kyrkogården i Kalmar.
2015: Thorbjörn Andersson och PeGe Hillinge vid Sweco Arkitekter – Sjövikstorget i stadsdelen Årstadal i södra Stockholm.
2016: Konstnären Pål Svensson – konstverket Utblick/Insikt i Malmö.
2017: Åsa Drougge, Nivå landskapsarkitektur, och Kristina Menyes Nyman,Stockholm stad – omgestaltning av Brunkebergs torg, Stockholm.
2018: Wingårdh arkitektkontor och Wikerstål arkitekter – moderniseringen av Nationalmuseum.