Nyheter

Tuff konkurrens på Yrkes- VM

Hela gänget som var med i Kazan. Foto: Yrkeslandslaget

Efter avslutningsceremoni för Yrkes- VM på Kazan Arena stod det klart att det svenska Yrkeslandslaget reser hem med fyra medaljer och sex Medallion for Excellence. Bäst bland de som tävlade inom byggsektorn var plattsättaren Filip Sandgren från Västerås som fick ta emot utmärkelsen Medallion for Excellence.

Den 45:e upplagan av en av världens största tävlingar – världsmästerskapet i yrkesskicklighet, Yrkes- VM – avslutades med en stor prisutdelning i den nybyggda arenan i Kazan, Ryssland. Efter månader av hård träning och fyra dagars tävlande mot världseliten stod det klart att 20-årige Filip Sandgren är trettonde bäst i världen i plattsättning. Han tilldelades också en Medallion for Excellence, en medalj som utdelats till dem som uppnår höga poäng vid bedömningen.

– Jag är grymt nöjd. Ett av målen var att få en Medallion for Excellence – och det uppnådde jag! Jag är så glad över möjligheten att få åka med Yrkeslandslaget till VM och tacksam för allt stöd och hjälp av min tränare Andreas Markstedt från Piteå, säger Filip Sandgren.

Filip Sandgren tävlade mot 26 andra ungdomar från olika länder. Under sammanlagt 22 timmar fördelat på fyra dagar skulle de under extrem tidspress se till att plattsätta två väggar, ett golv och en trappa – och det gällde att få det på millimetern som på skissen. Arbetet bedömdes och poängsattes av domare som med millimeterstickor mätte hur väl deltagarna lyckats.

En annan av de tävlande var Art Arbsuwan som förra året blev snabbast i Europa i samband med EM-tävlingarna i måleri i Budapest. Men under Yrkes-VM var motståndet ännu tuffare.

– Det är stort att få träffa människor från så många andra länder. Och även om pressen ibland var total så kommer jag bära med mig det här som ett fint minne för livet. Nu åker jag tillbaka till Sundsvall och återgår till mitt vanliga jobb igen.

Det svenska Yrkeslandslaget bestod i år av 28 yrkesskickliga unga från hela landet som tävlade inom 25 yrkesgrenar. Det var också första gången som Sverige tävlar i två nya yrken – betongarbete och hotellreception. Elias Larsson blev med bronsmedaljen första svenska hotellreceptionisten att ta en pallplats vid ett Yrkes-VM.    

Den bästa placeringen bland svenskarna togs av industrielektrikern Martin Lindelöw från Hässleholm som fick silver och som också vann ”Best of Nation”, ett pris till de tävlande som presterat bäst för sitt land. Jonna Mjörnell, undersköterska från Upplands Väsby, Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup och Vendela Lundin Pikner, visual merchandiser från Stockholm, plockade hem bronsmedaljerna.

Medallion for Excellence tilldelades svetsaren Axel Gustafsson från Lönsboda, plattsättaren Filip Sandgren från Västerås, VVS-installatören Anton Hasenstrauch från Alunda, kocken William Brittsjö från Göteborg, servitrisen Jolanda Edvardsson från Järpen och hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm. Emmie vann också priset ”Sustainable practice award”, ett pris som tilldelas de tävlande som sparsamt och effektivt använt sina produkter under tävlingen. Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori.

– Först vill jag säga stort grattis till våra duktiga medaljörer. Väldigt bra jobbat och välförtjänt. Med det sagt vill jag också passa på att berömma alla våra tävlande. Motståndet är världsklass och jag är imponerad av lagets insatser under dessa intensiva dagar. Alla har gett sitt allt, de har stöttat varandra och haft en bra inställning hela vägen igenom. Vi är alla väldigt stolta över dem, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig vid WorldSkills Sweden.