Nyheter

Tunnelbyggare vill släppa ut mer vatten i Hallandsåsen

Tunnelbyggarna i Hallandsåsen ansöker nu hos Miljödomstolen om tillstånd att släppa ut mer vatten när de tränger genom den västra tunnelröret.

Enligt den nuvarande vattendomen, som sträcker sig fram till mitten av juli 2013, får tunnelbyggarna släppa ut och leda bort 100 liter grundvatten i sekunden som ett löpande medelvärde.

Den begränsningen i tillåtna vattenmängden har tvingat tunnelbyggarna att då och då stanna tunnelborrmaskinen för att inte överskrida vattendomen. Tempot i tunneldrivningen har på vissa partier därför sjunkit.

Nu ansöker man om att på en viss sträcka, som bedöms som särskilt besvärlig, få öka den tillåtna vattenmängden med 50 procent, från dagens 100 liter per sekund till 150 liter. På det sättet kan tempot i tunneldrivningen ökas.

– Efter att ha borrat klart det östra tunnelröret har vi god kunskap om hur grundvattnet beter sig. Vi vet att det återhämtar sig väl, och anser att vi håller nere påverkan på miljön genom ta oss genom det västra tunnelröret snabbare, säger projektets miljöchef StenInge Arnesson i ett pressmeddelande.

Tillståndet som gäller i dag är ett ”tillfälligt” miljötillstånd som löper ut 14 juli 2013, minst ett och halvt år innan tunnelbygget bedöms vara klart.