Nyheter

Tuve snuvade Skanska på kontrakt

Skanska skulle bygga 80 passivhuslägenheter i Göteborg för 120 miljoner kronor. Men projektet såldes och de nya ägarna valde en mindre entreprenör.

— Vi valde Tuve Bygg eftersom de kunde bygga billigast. Vi kommer inte att bygga ett passivhus utan siktar på ett lågenergihus som drar cirka 75 kilowatt per kvadrat och år, säger Mikael Olehede, projektledare på Bostadsbolaget som formellt tog över projektet den 8 januari.

Lars Björklund, regionchef på Skanska hus i Göteborg, menar att det inte bara handlade om priset.
— Vi hade utvecklat ett spännande passivhusprojekt tillsammans med Älvstranden och Bostadsbolaget ville inte bygga det och då tyckte vi inte det var intressant längre, säger han.

Han beräknar byggkostnaden till cirka 120 miljoner kronor, men tycker det inte är en stor grej att Skanska förlorat kontraktet.
— När vi går in tidiga skeden och lägger ner en del jobb så är det inte alltid der blir något av det, säger han.

Det var i januari 2008 som Skanska tecknade ett partneringavtal med Älvstranden Utveckling AB om att bygga Akterhuset på Västra Eriksberg i Göteborg.

— Vi sålde projektet eftersom vi hade för liten förvaltningsorganisation. Vi stod inför valet att utöka den för att hantera ett hyreshus till eller sälja projektet, säger Staffan Bolminger, miljöchef på Älvstranden Utveckling AB.