Nyheter

Två döms till fängelse

Två av de åtalade i det sista mutmålet i Göteborgshärvan döms till fängelse. En tredje man frias av tingsrätten.

 

En 47-årig tidigare tjänsteman vid det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg, som stått  åtalad för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott, döms till fängelse i ett år och två månader.

Dessutom döms en 52-årig man, som företrätt ett byggbolag, till ett lika långt fängelsestraff. Han döms för medhjälp till trolöshet mot huvudman och bestickning

Det två männen ska även betala skadestånd till Bostads AB Poseidon på 1 282 995 kronor jämte ränta.

En annan 52-åring, som jobbat för ett elinstallationsföretag, frias av Göteborgs tingsrätt.

Tjänstemannen har stått åtalad för att ha fått privata riv- och byggjobb utförda till ett värde av närmare fyra miljoner kronor, inklusive elinstallationer i den privata villan för omkring 650 000 kronor. Notan fick Poseidon betala via falska och oriktiga fakturor.  

”NN och NN fälls nu till ansvar för bland annat grov trolöshet mot huvudman respektive medhjälp till sådant brott. De har orsakat Poseidon ekonomisk skada med över 1 000 000 kronor och NN har fått ekonomisk vinning med motsvarande belopp. Gärningen innefattar allvarligt missbruk av förtroendeställning”, skriver tingsrätten i sin dom.

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse för tjänstemannen, 2,5-3 års fängelse för byggföretagaren och 2,5 år för projektledaren på elfirman.

Det här var den sista domen i målet i muthärvan i Göteborg som började nystas upp i SVT:s Uppdrag granskning våren 2010.

Eventuella överklagande ska ha inkommit till hovrätten senast den 19 maj 2014.