Nyheter

Två mutmisstänkta anhållna i Göteborg

Den misstänkta muthärvan i Göteborg tog nya turer under tisdagen. Två personer anhölls, misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren kan uppemot 20 personer anhållas.

De anhållna personerna är dels en underleverantör som utfört tjänster åt Peab, som i sin tur utfört arbeten åt ett kommunalt bostadsbolag. Dels är det en man som skött inköp på kommunen.

Enligt Nils-Eric Schultz, statsåklagare på Riksenheten mot korruption, misstänks underleverantören ha manipulerat fakturor. Han är nu anhållen för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, eventuellt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Den numera pensionerade mannen på kommunen är misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Nils-Eric Schultz betonar att de två männen inte har någon koppling till varandra.

— Mannen som jobbat på kommunen, alltså idrotts- och föreningsförvaltningen, greps nu på morgonen. Det är samma man som också först uppmärksammades i Uppdrag gransknings program i SVT i våras, säger Nils-Eric Schultz och tillägger att flera kommunala bostadsbolag är inblandade i den misstänkta muthärvan.

— Åtminstone fyra kommunala bostadsbolag är inblandade. Familjebostäder, Poseidon och ytterligare två kommunala bolag som vi inte vill namnge i nuläget. Men det lutar åt att en 15-20 personer kan komma att anhållas. Och då är det personer på både leverantörssidan och inköpssidan, säger han.

Statsåklagaren bedriver nu fem parallella utredningar som kopplas till den misstänkta muthärvan i Göteborg. Enligt Nils-Eric Schultz börjar ett mönster utkristallisera sig i hur verksamheten utförts. Fakturor på uppdrag som inte utförts, eller gjorts någon annanstans, har skickats till de kommunala bostadsbolagen. Där har någon eller några, alltså personer på de kommunala bostadsbolagen, sett till att betalning skett och också fått tjänster utförda åt sig själva.

— Så tycks det vara på Poseidon. Mönstret ser nog likadant ut för de andra fallen också. För oss gäller det nu bland annat att bevisa att personerna på de kommunala bostadsbolagen har vetat om att fakturorna de attesterat varit osanna. Sedan handlar det om att dessa personer har fått arbeten utförda hos sig. Det kan handla om friggebodar och lägenhetsrenoveringar, säger han.

Hur ser er tidsplan ut?

— Jag har fått besked om att vi ska bli fyra utredare. Men det är svårt att prata om en tidsplan. Förhoppningsvis kan vi få klarhet under hösten men ett förhör kan ju leda till ny information som gör att det sväller.

Detta har hänt

Den misstänkta muthärvan blev känd under våren efter ett program av Uppdrag granskning. Bland annat ska flera tjänstemän på kommunen haft privata affärer med en byggföretagare, samtidigt som de beställt uppdrag för miljontals kronor av hans företag.

Efter programmet har Familjebostäder, Peab och Bostads AB Poseidon polisanmält medarbetare efter att ha upptäckt misstänkta oegentligheter.

Nils-Eric Schultz, statsåklagare på Riksenheten mot korruption, har också inlett flera förundersökningar.

Tisdagen den 7 september meddelar Nils-Eric Schultz att två personer anhållits. Dels en underleverantör som utfört tjänster åt Peab, som i sin tur utfört arbeten åt ett kommunalt bostadsbolag. Dels en man som skött inköp idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.