Nyheter

Ulvaeus utvecklar Slottsholmen i Västervik

Västervikssonen Björn Ulvaeus är en av initiativtagarna till projekt Slottsholmen. Foto: IBL Bildbyrå.

Slottsholmen ska bli Västerviks nya landmärke. Det är Alm Equity AB  i samarbete med Björn Ulvaeus som ligger bakom projektet, som bland annat omfattar bostadsrätter, restaurang och en ny marina.

– Det här är ett av Sveriges vackraste ställen. Vi bygger i ett sund med vatten på alla sidor om huset, säger Fredrick Ilestedt, regionchef hos byggentreprenören Peab.  
På Slottsholmen i Västervik utvecklar initiativtagaren Björn Ulvaeus tillsammans med Joakim Alm, VD Alm Equity AB ett unikt nybyggnadsprojekt. Projektets arkitekt är Thomas Sandell, SandellSandberg.

På den lilla ön bredvid stadens slottsruin ska det bli 37 bostadsrättslägenheter i två tornliknande byggnader samt en restaurang- och konferensanläggning. Den befintliga marinan ska moderniseras och rustas upp.

– Slottsholmen blir en modern och vacker oas i Västerviks kulturhistoriska stadskärna, säger Joakim Alm, VD Alm Equity AB.

Målet är inte bara att göra Slottsholmen till den självklara mötesplatsen för Västerviksbor utan ett nytt besöksmål för smålandsturister från när och fjärran.

– Det här är ett av Sveriges vackraste ställen. Vi bygger i ett sund med vatten på alla sidor om huset, säger Fredrick Ilestedt, Regionchef Peab, som är totalentreprenörer för projektet.

Planerna inleddes redan för sju år sedan, men projektet har blivit fördröjt bland annat på grund av ändringar i detaljplaner och arkeologiska utgrävningar. Men nu börjar Slottsholmen ta form och bygget har visats upp offentligt för media.

– Det man gör med hjärtat och som bärs av en stark vision lyckas inte alltid, men nu känns Slottsholmen som den framtidssatsning jag drömde om. Kanske ser vi Västerviks nya landmärke, säger Björn Ulvaeus, som är uppvuxen i Västervik.

De byggtekniska utmaningarna har varit flera, enligt Fredrick Ilestedt. Bland annat har den konstruktion som hamnpiren är byggd på, med gamla stenfyllda ekkistor, gjort det svårt att påla och sponta samt att det var ett kraftigt grundvattentryck.

– Logistiken har också varit en utmaning eftersom det är en väldigt trång plats. Det finns inte mycket yta över eftersom vattnet går ända fram till vägglivet mer eller mindre. Dessutom har vi en trafikled vägg i vägg med projektet.  Jag vill ge en stor eloge till Västerviksborna som varit mycket hjälpsamma och väl bemötande för det hinder som vi har här under projektets byggtid, säger Fredrick Ilestedt.

Slottsholmsprojektet genomsyras av miljöansvar. Solceller och solfångare monteras på sedumtaken, och bergvärme som skall försörja byggnaden med energi.

Slottsholmen ska vara färdigbyggt i början på 2018.

– Vi är oerhört stolta att vi är den aktör som Björn Ulvaeus och Joakim Alm valt oss som entreprenörer. Peab vill vara en stark aktör på den lokala marknaden, och vi har varit med på hela resan som inleddes för sju år sedan, säger Fredrick Ilestedt.