Nyheter

Unga ratar branschen

Maya Rios är snart färdig huskonstruktör. Hon tror att det krävs fler spektakulära byggnader i Sverige för att fler unga ska få upp ögonen för byggbranschen.

Maya Rios började först studera på kemiinriktningen på KTH. När hon upplevde utbildningen som abstrakt valde hon i stället samhällsbyggarprogrammet.

— Jag ville bidra till samhällsbyggandet, men jag är inte konstnärligt lagd så jag kunde inte bli arkitekt. Jag tycker att det är roligt att räkna och det här är ett bra sätt att få ihop matte, fysik och statik, säger hon.

Det var framför allt tack vare en kompis som arbetade som konstruktör som Maya Rios fick upp ögonen för samhällsbyggarprogrammet.
— Jag tyckte att hon verkade ha ett roligt jobb, som fick räkna mekanik samtidigt som hon jobbade med arkitekter. Jag vill gärna kunna kombinera hållfasthet och gestaltning, berättar Maya Rios.

Nu är det bara examensarbetet som återstår på hennes utbildning till huskonstruktör. Den 1 oktober börjar hon på sitt första konstruktörsjobb på Konkret Rådgivande Ingenjörer.

När hon börjar jobba hoppas hon framför allt att hon ska få nytta av sin utbildning.
— Jag kan mycket väl tänka mig att jobba med samhällsbyggande resten av livet, det är jättestort och jätteroligt. Just nu tycker jag konstruktion är jätteroligt men skulle jag tröttna på det kan jag gå vidare till andra roller i byggbranschen. Jag tror inte att jag kommer tröttna på byggbranschen.

Hon ser inga direkta nackdelar med att jobba i byggbranschen mer än att det kan vara stressigt. Att det är en traditionellt manlig bransch har inte avskräckt henne.
— Nej, snarare tvärtom. Jag tror att jag kanske har förtur när jag söker jobb, säger hon.

På frågan hur fler unga ska lockas till byggbranschen säger hon att alla idéer är bra och bör testas.
— Det kanske inte är en så sexig bransch. Den generella bilden är nog att det är en långsam, konservativ bransch. Det kanske krävs mer spektakulära byggnader i Sverige eller mer kändishajp kring arkitekter.

Fakta / Maya Rios

Ålder:28 år.

Bor:I lägenhet i Årsta, Stockholm.

Uppvuxen:I Forshaga.

Fritidsintressen: Modern dans, både att titta på och att utöva.

Dold talang:— Jag har lite gröna fingrar.