Nyheter

Unikt trähus uppförs i Lund

Brunnshög 1.

Lansa Fastigheter och Wästbygg Projektutveckling har tecknat avtal om att uppföra ett unikt bostadsprojekt på Brunnshög i Lund. Fastigheten, med 82 lägenheter och en lokal, kommer att uppföras helt i KL-trä och är projekterad för att klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld.
Byggstart sker efter semestern. 

Det egenutvecklade trähuset byggs med stort miljö- och hållbarhetsfokus. På taket kommer det att finnas solceller och i källaren värmepumpar. På sikt är det även tänkt att fastigheten ska kunna dela energianvändning med intilliggande fastigheter.

– Såvitt vi vet blir detta Sveriges första bostadshus med träkonstruktion som uppnår Miljöbyggnad Guld, vilket vi är jättestolta över. Det har funnits en del utmaningar med att nå dit, bland annat inom områdena akustik och dagsljus, men tack vare ett gott samarbete i projektgruppen har vi hittat rätt lösningar, säger Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling AB. 

De 82 lägenheterna kommer utrustas med den senaste tekniken inom fastighetsteknik, till exempel ska hyresgästerna kunna visualisera och styra sin energianvändning och kunna mäta den egna vattenkonsumtionen, i syfte att minska förbrukningen. Med bara ett knapptryck kommer de kunna
släcka alla lampor och stänga av kaffekokaren innan de lämnar lägenheten och belysningen ska gå att styra via en app.

Förvärvet genomförs som en forward funding, där Lansa Fastigheter tillträder fastigheten i samband med byggstart och Wästbygg genomför projektet. Produktionstiden är beräknad till 1,5 år, med byggstart efter sommaren.