Nyheter

Unisexbod där alla kan känna sig bekväma

Medarbetare från Ramirent och NCC vid den nya boden. Foto: Joakim Kröger, NCC

NCC har tillsammans med Ramirent utvecklat Nordens första personalbod där alla byggnadsarbetare ska kunna byta om i samma byggbod och känna sig bekväma.
Boden kallas unisexbod och har individuella bås med låsbara dörrar.

– Det här är inte någon specialbod. Så här vill vi att personalutrymmena ska se ut på våra byggarbetsplatser, så snart det är möjligt. Alla ska kunna känna sig bekväma och trygga i våra omklädningsrum, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC. 

Det kan finnas fler anledningar till att man inte känner sig bekväm med att byta om öppet bland sina arbetskamrater, men i den nya typen av bod finns omklädningsrum med individuella bås med låsbar dörr.
Båsens väggar går inte ända upp till taket och därför går det att prata med sina arbetskamrater medan man byter om.
– Alla ska känna gemenskapen och kunna ta del av snacket.
Även duschrummen är individuella med dörr.

Syftet med de nya byggbodarna är även att ge stöd för ökad arbetsgemenskap, exempelvis genom att ha en gemensam matsal för alla på byggarbetsplatsen.
De jämställda omklädningsrummen innebär att socialt eller professionellt viktiga samtal inom arbetslaget inte behöver avbrytas för att medarbetarna ska gå till olika omklädningsrum, enligt NCC.

– I dag kan det uppstå oacceptabla situationer när en kvinna börjar jobba på en arbetsplats där det bara jobbar män. Hon kan få vänta till sist om hon vill duscha och klä om. En kvinnlig platschef berättade att hon fick klä om på sitt arbetsrum men samtidigt hålla foten mot dörren eftersom den saknade lås, säger Christina Lindbäck.

Ambitionen är även att ha gemensam matsal, ett vilrum/bönerum samt förbättrad ljudmiljö i byggbodarna.
En första prototyp till den nya jämställda byggboden har tagits fram i dialog med Ramirent.

Bilden, från vänster till höger:
Lars Jadenstam, kundcenterchef Ramirent, Joakim Tryggstad, solutionschef Ramirent, Peter Hansson, produktchef Ramirent, Hans Säll, affärsutvecklingschef NCC Infrastructure, Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC, My KäIIman-Håll, ansvarig för Employer Branding NCC OCH Emese Nemethi, arbetsledare NCC Building.