Universeum byggs ut med svävande sfär

 
  • Den stora sfären, 26,4 meter i diameter, ska rymma den nya visualiseringsdomen. Bild: Wingårdhs

    Den stora sfären, 26,4 meter i diameter, ska rymma den nya visualiseringsdomen. Bild: Wingårdhs

  • Vy från Södra vägen.

    Vy från Södra vägen.

  • Vy från Korsvägen.

    Vy från Korsvägen.

Föregående
Nästa
 
December 2021 ska Universeums visualiseringsdom och publika visualiseringslabb stå klara.
För att rymma de nya miljöerna ska vetenskapscentret bygga ut – och upp.
Planerad byggstart är juni 2020.
Gert Wingårdh, som ritade Universeum, har också skapat den nya delen. 


Fler kvadratmeter behövs för att ge utrymme till Universeums förstärkning av teknik och matematik samt storsatsning på digitalisering, med fokus på visualisering och artificiell intelligens. Därför expanderar nu Universeum med en utbyggnad mot söder och en sfär högst upp ovanpå Universeums tak.

Allt är ritat av arkitekt Gert Wingårdh, upphovsman till originalbyggnaden och till den nya visualiseringsdomen. Trä är självklart nu som då, liksom skiktade fasader som nyttjar solen.

– Trä framstår alltmer som det klimatsmarta byggmaterialet. I Universeums utbyggnad förekommer det på nya och innovativa sätt. Mest spännande blir det att se hur själva sfären, visualiseringsdomen, formas av månghörningar, säger Gert Wingårdh.

Men denna gång blir ingreppen i omgivande miljö minimala.
– Byggnaden tar nästan ingen ny markyta i anspråk. Den spänner fritt och landar på det redan byggda.

Längst upp i utbyggnaden mot söder tar det nya visualiseringslabbet plats. Universeum är först i världen med att bygga ett publikt visualiseringslabb, där människor kommer få utforska och förstå vetenskaplig data med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken.

Labbet möjliggörs genom en donation på 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur och utvecklas i nära samverkan med Visualiseringscenter C i Norrköping och professor Anders Ynnerman, direktör för Visualiseringscenter C och professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet.

Den stora sfären, 26,4 meter i diameter, ska rymma den nya visualiseringsdomen. Projektioner på den invändiga, krökta ytan kommer omge och omsluta betraktaren. Visualiseringstekniken är utvecklad i Norrköping under ledning av Anders Ynnerman.

Tekniken och den digitala produktionerna möjliggörs genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. 
2017, i samband med att stiftelsen fyllde 100 år, fick fem svenska science centers sammanlagt 150 miljoner kronor för projektet. Den nationella satsningen går under namnet Wisdome (Wallenberg Immersive Science Communication Dome) och omfattar Visualiseringscenter C i Norrköping, Umevatoriet i Umeå, Science Center Malmö Museer, Tekniska Museet i Stockholm och Universeum i Göteborg.

Med den nya sfären svävandes på toppen av Universeum, tillsammans med den banbrytande teknik den ska rymma, så sätter Universeum ett nytt landmärke – inte bara i Göteborg utan i Sverige.

– Universeum är den perfekta arenan för att utforska nya lösningar. Vi vill ta hållbarhet till en ny nivå, säger Gert Wingårdh.

Universeum började byggas 1999 och öppnade 2001. Det är en klimatsmart byggnad, byggd mot berget vid Korsvägen med synliga klippor innanför dess väggar och med utsikt över Göteborg.
Samma år som huset stod klart röstades det fram till Sveriges mest älskade samtida byggnad.

Byggnaden är i stora stycken utförd i trä och belönades med Träpriset 2004. Det stora taket över regnskogen är optimalt orienterat mot solen för att skörda solenergi året runt. Dessutom utnyttjar byggnaden naturkrafterna för sin ventilation genom självdrag. Stora delar av den går att demontera och återanvända.



Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!

 
 
 
 
 
-->