Nyheter

Uppdrag: bygga Sveriges modernaste arena

Anders Thonäng leder byggarbetet vid den nya multiarenan i Malmö. Tidplanen är tuff på 850-miljonersbygget. <br></br> — Ibland är det nästan för spännande, säger Anders Thonäng och skrattar.

Arbetsdagarna är långa och intensiva. Anders Thonäng försöker att ha en långsiktig planering men är hela tiden jagad. Människor, material och miljoner måste samordnas.
— Nu är vi 240 man igång här. Om någon månad är vi uppe i 300 personer, säger Anders som basar över hela bygget.

Percy Nilsson bestämde sig för att bygga en ny hemmaarena för Malmö Redhawks. Men inte bara det. Det ska bli en multiarena med plats för 15 000 personer för både sport och stora nöjesevenemang. Den ligger strategiskt intill brofästet och en station av Citytunneln i Hyllie för att locka både svenskar och danskar.

Första spadtaget togs 10 januari 2007. Nu är takstolarna på plats och det är Anders Thonängs ansvar att arenan står klar till invigningen 6 november.
— Vi är några veckor sena vid ena änden av huset. Det är tuffa tidsramar men så är det nästan alltid, med korta byggtider. Invigningsdatumet står fast vad som än händer.

Arenan byggs med en komplicerad teknik. Pelare kan inte stå på isen eller läktaren. Det gör att fackverkstakstolarna har en fri spännvidd på 90 meter.

Vad är det bästa med ditt jobb?
— Det är kul att jobba på ett projekt som uppmärksammas så mycket i media, alla man träffar känner till arenan. Så är det aldrig när man bygger ett hyreshus.

Och det sämsta med jobbet?
— Det är när det dyker upp fel, när det blir kollissioner och exempelvis ventilationskanaler måste flyttas.

Anders Thonäng och hans kollega Mikael Jakobsen har upp emot 35 entreprenörer, totalt närmare 300 personer och en budget på 850 miljoner kronor att hålla reda på.
— Det är ett spännande jobb där det händer nya grejer varje dag. Även om man försöker planera dyker det alltid upp nya saker.

En vanlig arbetsdag för Anders Thonäng

06.00 Väckarklockan ringer.

06.45Slår på jobbdatorn och kollar mejlen.

07.00 Det börjar bildas kö utanför kontoret. Personal, underentreprenörer och leverantörer har frågor till platschefen.

09.30 Samordningsmöte

11.00Mötet slut och dags att gå ut på bygget. Många tekniska problem kräver snabba lösningar. Andra frågor måste lösas: Hur få in materialet i huset? Hur kan 35 entreprenörernas samordnas på bästa sätt?

13.00Protokollskrivning från förmiddagens möte.

13.30 Skyddsrond på bygget. Samordning av arbetsmiljö. Nya tekniska problem.

14.00Startmöte med ny entreprenör.

14.30Tidplanering med kollegan Mikael Jakobsen. 4-veskorsoplanen uppdateras varje dag. Mötet tar en timme.

15.30Några fakturor attesteras innan det blir en ny runda på bygget.

17.30Kör hem till Lund (”det blir oftast mellan fem och halv sex”). Spelar golf, umgås med frun och de tre barnen. Skjutsar barnen till handboll och ridning.

Anders Thonäng

Ålder:50 år.

Familj:Fru och tre barn.

Bor:Lägenhet i Lund.

Utbildning:4-årig tekniskt gymnasium.

Tidigare projekt: Har bland annat jobbat på oljeplattform i Norge och vid sänktunneln på Öresundsbron (dock ej som platschef).

Aktuell:Är platschef på vid multiarenan Malmö arena. Uthyrd till byggherren Parkfast av NCC.