Nyheter

Upplyst studiemiljö gav ljuspris

KB Annexet. Foto: Sten Jansin.

Kungliga Bibliotekets Annex i Stockholm har utsetts till vinnare av årets Svenska Ljuspris. Ett samspel mellan dagsljus, ljussättning och djärv färgsättning ligger bakom utmärkelsen.

Det är 22:a året i rad som priset delas ut.

Projektteamet har förvandlat en grå, mörk och trist lokal till en ljus och inspirerande studiemiljö på ett sätt som visar mycket stor kunskap inom yrkesområdet. Den fina förvandlingen är ett resultat av ett samarbete mellan bl.a. ljusdesignföretaget ÅF Lighting, arkitektfirman från Murman Arkitekter, och beställaren Statens Fastighetsverk.

Huvudbyggnaden av Kungliga biblioteket i Stockholm är från 1877. Den underjordiska del som kallas för “KB Annexet” byggdes under sent 1990-tal och har renoverats under 2012-13.

Visionen för ljuset i KB Annexet var att samspela med arkitekturen och respondera till de olika aktiviteter som pågår i byggnaden. Ljuskonceptet syftar till att skapa en balans mellan delar i byggnaden med starkt dagsljus och delar som saknar dagsljus.  Ljuset har utformats så att det är väl integrerat i arkitekturen och flexibelt att anpassa till olika användares behov så väl som till olika dagsljussituationer över året och dygnet.

Juryns motivering:

”En grå studiemiljö under jord har förvandlats radikalt med en ljusgestaltning som skapar dagsljuskvalitet för alla våningsplanen genom en ypperlig symbios av artificiellt ljus, dagsljus och djärv färgsättningen. Resultatet imponerar och visar på stor kunskap och innovationsförmåga.”

 

Prisutdelningen ägde rum den 9 september på Berns Salonger i Stockholm. Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

 

Medverkande i projektet:

Brukare: Kungliga Biblioteket

Belysningsplanerare: Isabel Villar, Daniel Hodierne, Majid Miri, Ljusarkitektur – ÅF Lighting

Arkitekt: Murman Arkitekter, Hans Murman, Lars Johan Tegnér, Helena Ljungberg

Elkonsult: Sweco Systems

Elinstallatör: El-linjen