Nyheter

Uppsalabyggare i konkurs

50 anställda förlorade jobbet när Mauritz Bygg i Uppsala försattes i konkurs på måndagen. <br></br> — För dålig lönsamhet och dåliga affärer, uppger Staffan Lundström, företagets vd, som orsaker till konkursen.

Mauritz Bygg har hört till snabbväxarna i Uppsala sedan byggföretaget startades 1989. Med lika delar nyproduktion som ombyggnad och renovering hade företaget omkring 200 miljoner kronor i omsättning under 2007, uppger vd:n Staffan Lundström.

— Vi hade 73 anställda som mest, vi växte väldigt fort. Kanske för fort, säger han, som själv varit anställd på Uppsalaföretaget sedan 14 år.
— Jag var den första anställda i företaget. Det här känns väldigt tragiskt, det drabbar så många människor.

Staffan Lundström berättar att han själv märkte att allt inte stod rätt till för ungefär två månader sedan. Då var företagets nyproduktion av ett bostadsområde i Alsike med en förskola, 24 lägenheter och 14 radhus klart.

— Nio radhus stod osålda, 1,5 miljoner kronor per hus som vi fick ligga ute med. Det blev för mycket för oss. Radhus kanske var fel i det här området, jag vet inte varför de inte blev sålda.

Under måndagen lämnades en konkursansökan in, med motiveringen att betalningsförmågan har varit dålig en längre tid. Enligt Staffan Lundström är lönerna till de anställda och samtliga skatter betalade. Övrigt är upp till konkursförvaltaren att rå över. Det inkluderar även att ordna så att den omfattande renoveringen av Nannaskolan som Mauritz Bygg håller i blir färdigställd.

Enligt uppgift på Mauritz Byggs hemsida ägs företaget till 50 procent av Mjöbäcks Entreprenad, vilket enligt uppgift på samma plats ska ge ”ännu mer stadga och stabilitet i företaget”. Ägaren och styrelseordföranden Jonny Mauritz har inte gått att nå för en kommentar.