Nyheter

Uppskjuten avtalsrörelse skapar osäkerhet

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Den uppskjutna avtalströrelsen skapar osäkerhet i byggbranschen. Övriga parter inom arbetsmarknaden förlänger sina avtal i sju månader men Byggnads och Byggföretagen har svårt att komma överens.

På grund av coronakrisen beslutade fack och arbetsgivare inom industrin tidigare i vår att förlänga sina kollektivavtal till 31 oktober. Svenskt Näringsliv och LO enades sedan om att alla förbund skulle förlänga sina avtal i sju månader. Men fackförbundet Byggnads väljer att inte följa överenskommelsen vilket skapar stor osäkerhet i branschen.

–Byggnads agerande är oansvarigt. Det spär på osäkerheten i en redan mycket osäker tid. Svensk ekonomi är på nedgång och läget är blir allt allvarligare för byggbranschen. Nu krävs att Byggnads tar sitt ansvar för att säkra framtiden för svensk byggbransch, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att det handlar om att facket skulle försvagas med förhandlingar så nära inpå jul.

– Skulle våra avtal gå ut i november innebär det att eventuella konflikter, Gud förbjude, skulle ske mitt under julledigheten i december och det skulle göra oss fullständigt tandlösa. Vi kan inte frivilligt binda ris runt egen rygg på det sättet, säger Johan Lindholm, i ett uttalande till Sveriges Radio.

Byggavtalet mellan Byggföretagen och Byggnads löpte ut den 30 april. Sedan dess har parterna försökt att hitta en kompromiss som möjliggör att avtalet förlängs.