Nyheter

Urskog, bisonoxar och moduler

Tillverking av väggelement på Unihouse fabrik. Foto: Susanne Bengtsson

Unihouse levererade 58 prefabricerade trämoduler till Kanorn 2 i Tumba. 


Nu bygger företaget ut sin husfabrik i polska Bielsk Podlaski och fördubblar sin kapacitet från 1000 till 2000 moduler per år.

Målet med satsningen är bland annat att växa på den skandinaviska marknaden.

Urskog, bisonoxar – och träindustri.

Det är vad den staden Bielsk Podlaski, med 25 000 invånare, i nordöstra Polen är mest känd för. Namnet Bielsk betyder ungefär ”floden vid skogen”. Här finns en stark hantverkskultur och trätradition, mycket på grund av den närliggande urskogen och Unesco-klassade nationalparken Bialowieza, som ligger på gränsen mot Vitryssland. Här lever Europas sista fria bisonoxar.

Unibep är en stor arbetsgivare på orten med både huvudkontor och fabrik för tillverkning av prefabricerade trämoduler.

Bolagets största affärsområdet är flerbostadshus och den största marknaden finns i Warszawa, nästan 20 mil bort. Totalt bygger Unibep 6000 bostäder per år i Polen. Bostäder, ihop med offentliga byggnader som kontor, hotell, shoppingcentrum, industrier med mera, står för totalt 68 procent av företagets omsättning.

Det prefabricerade träbyggandet ligger under avdelningen Unihouse, som ingår i Unibeps struktur. Modulbyggda trähus står idag för tio procent av Unibeps totala omsättning, men det här är ett område där man ser stor potential och har för avsikt att expandera.

– Export är viktigt för oss. Vi har nyligen byggt både shoppingcentrum och idrottshallar i Ryssland och Vitryssland. När det gäller modulbyggda bostäder är Norge vår största marknad. Vi har byggt 2000 bostäder i Norge, säger Leszek Golabiecki, vd för Unibep.

I fabriken, som är Polens störst prefabanläggning, jobbar 400 personer. Marcin Golebiewski, produktionschef på Unihouse, visar runt på fabriken där en datorstyrd kapmaskin från Tyskland är den senaste nyinvesteringen.  

Han berättar att Unihouse en stor kund till de svenska skogsbolagen, bland annat Stora Enso.

– Vi köper in mycket limträ från Västeuropa, främst Sverige och Tyskland, men även från Polen.

Olika moment utförs i olika byggnader. Interiör- och installationsarbeten utförs i den nyaste delen från 2008. I februari i år kommer en helt ny fabriksbyggnad tas i drift, som komplement till den befintliga fabriken.

– Den nya byggnaden blir 183 meter lång och 30 meter bred. Målet är att öka kapaciteten från 1000 till 2000 moduler per år, säger Marcis Golebiewski.

Unibeps vd Leszek Golabiecki tror mycket på det industriella byggandet och ser här en chans att expandera, särskilt i Sverige.

– Vi har en stark kompetens och tradition inom träbyggande och här finns gott om småföretagare som vill jobba med oss och god tillgång på material. Trä är ett hållbart material som vi vill satsa på. I Norge bygger vi även passivhus. Och i silesia utanför Katowice har vi byggt ett hotell med trästomme. Vi ser en framtid inom hotellbyggnation, där serietillverkning lämpar sig.

– När kostnaderna stiger på arbetskraft och material är det mer kostnadseffektivt att utföra så mycket av arbetet som möjligt på fabriken. Att arbeta under tak skapar dessutom bättre villkor – både för byggnaderna och personalen.
 

FAKTA UNIBEP:

Grundades 1950 och ägs av tre familjer.

Huvudkontor och fabrik ligger i Bielsk Podlaski

Bolaget har 1500 anställda

Omsättning: Ca 2,9 MDR SEK.

Unihouse, en filial till Unibep, är Polens största tillverkare av prefabricerade modul- och panelhus. Unihouse har en produktionspotential på 900 lägenheter eller 60 000 m2 per år. 

För närvarande är nyckelmarknaden för bolaget Norge, men man levererar även till Danmark och Sverige.

Fabriken ligger i Bielsk Podlaski. Teknologin som används i fabrikerna gör det möjligt att producera byggnader med upp till 6 våningar. 

Källa: Unibep 

Polens största byggbolag

1) Grupa Budimex 2) Skanska S.A. 3) Grupa Strabag 4) Grupa Polimex-Mostostal 5) Grupa PBG 6) Grupa Erbud 7) Grupa Mostostal Warszawa 8) Grupa Trakcja 9) Grupa Unibep 10) Grupa PORR