Nyheter

USA:s mest hotade hus

En atombombshangar i Utah och ett bedagat glamourhotell i Los Angeles. Det är två av USA:s mest hotade hus. I alla fall enligt National Trust for historic preservation.

Medlemsorganisationen National Trust for historic preservation ger varje år ut en lista över de elva mest hotade platserna i USA. Ofta är dessa platser byggnader som hotas av rivning eller vanlig ålderdom.

Byggnaderna representerar enligt organisationen höjdpunkter ur det amerikanska byggarvet och kan vara stort och smått. Eller vad sägs om följande exempel från årets lista:

Lana’i City

Ett litet samhälle från 1920-talet, byggt av ananaspatronen James Dole på en av Hawaiis minsta öar. Representerat är bland annat i stort sett orörda plantagehem och en tvättomat. Hotas av exploatering.

Dorchester Academy

En skola för befriade slavar, grundad 1868 i Georgia. Var en viktig plats när medborgarrättsrörelsen nådde sin topp under 1900-talet. Endast en byggnad finns kvar och den håller nu på att förfalla.

Enola Gay-hangaren

En flyghangar i Utah där bombplanet Enola Gay av modellen B-29 förvarades. Planet var förövrigt det plan som fällde atombomben över Hiroshima. Byggnaden är numera i förfall.

Century Plaza Hotel

Hotell från 1960-talet som dragit många stjärnor till sig. Till exempel hade Ronald Reagan många fester här. Ritades av arkitekten Minoru Yamasaki som också ritade World Trade Center i New York. Hotas av rivning.

Under årens lopp har mer än 200 platser nominerats. Genom den publicerade listan hoppas organisationen på att byggnaderna ska gå en ljusare framtid till mötes.