Nyheter

Utbyte i Oslo ledde till nya möjligheter

Johanna Hammarfjord visar hur visuell projektering kan se ut. Foto: Susanne Bengtsson.

Planen var från början att jobba i Oslo i sex månader, men innan halvåret tog slut bestämde sig ingenjören Johanna Hammarfjord för att stanna på obestämd tid.
Där är hon nu med och bygger det som ska bli Skanskas nya huvudkontor i Norge.

Kontorshuset, som kallas Sundtkvartalet, ligger i centrala Oslo, mellan områdena Grønland och Grüneløkka.
Det ska bli 33 000 kvadratmeter stort fördelat på ett källarplan och fem kontorsvåningar, samt en integrerad idrottshall. Hallen var ett krav från kommunen, som tidigare ägde marken, eftersom det förut fanns en sporthall här som används av bland andra närliggande skolor.

Just nu pågår arbete med pelare och betongbjälklag och tidigare har man bland annat platsgjutit en åtta meter hög betongvägg i idrottshallen.
Det stora kontorshuset ska byggas runt de två mindre, befintliga husen på tomten och runt omkring ligger befintliga större byggnader.

– En av de stora utmaningarna är transporterna. Just nu är ett körfält avstängt och ett annat är enkelriktat och endast för anläggningstrafik, säger Johanna Hammarfjord, projektingenjör.

Hennes kontor ligger i ett av de små husen precis utanför byggarbetsplatsen.
Här har hon jobbat sedan december förra året och kom hit genom Skanskas utbytesprogram där anställda får möjlighet att jobba i andra länder. Planen var att hon skulle stanna i sex månader.

– Jag valde Norge eftersom språk och kultur gör att det är lätt att komma in i jobbet. Hade jag valt exempelvis Polen eller USA så hade jag förmodligen inte fått ut lika mycket och där är det också mera hierarkiskt. Här blir man snabbt inkluderad.

Hon är utbildad ingenjör vid Chalmers och började jobba på Skanska 2010. Hon jobbade bland annat på deras kalkylavdelning och trivdes bra, men när det fanns möjlighet att jobba i Norge ville hon ge det en chans.
I april 2014 sökte hon, men hade inga förhoppningar om att hon skulle få platsen. I augusti kom beskedet att hon fått jobbet.

– Jag trodde inte att jag skulle ha en chans att få det och blev lite ställd, men det kändes kul, för jag ville verkligen hit. Här blev jag väldigt väl mottagen. Eftersom jag kom hit genom programmet var allt ordnat och det var lätt att komma in i jobbet.

På projektkontoret jobbar tolv andra personer, hälften är kvinnor och Johanna är enda svenskan. (Förutom en svenskfödd man som numera bott i Norge i 20 år.)

Upplever du några kulturskillnader?

– Lunchen! skrattar hon, och fortsätter:

– Här är det tydligare vem som är chef och att det är chefen som bestämmer. Cheferna bjuder in till diskussioner och lyssnar på vad man har att säga, men till slut är det ändå chefen som bestämmer. I Sverige tycker jag att helst ska råda konsensus, vilket ibland gör det krångligare.

Andra skillnader som hon lagt märke till är att i Norge köper man fler tjänster och att underentreprenörer ofta kommer från andra länder.

– Här har entreprenören ansvar att se till att alla underentreprenörer har bra villkor och minimilön, det är väldigt tydligt.

Arbetsveckan är på 37,5 timmar och på fredagarna slutar hon 13.30.

– Det är fantastiskt skönt! Jag upplever också att man är mera mån om sin lediga tid här. Det är inte kutym att jobba över och det är mera fokus på fritiden, man är mera mån om sin lediga tid.
Men å andra sidan är det inte mycket prat om familjer och privatliv under arbetstid och inga kaffepauser.

– Det är effektivare här. Vi har en tar lunch 20-30 minuter och matenkommer leverad hit och vi turas om att fixa i köket.
Språket är det för det mesta inga problem med, men ett och annat missförstånd har det blivit. Som när kollegan mejlade och svarade att han tyvärr inte hade någon anledning att träffa henne.
– Jag blev lite förvånad, måste jag säga, men lärde mig sedan att anledning betyder möjlighet.
Ett par månader in i utbytet fick hon frågan om hon ville stanna med en fast tjänst, och då var det självklart för henne att tacka ja.
– Det var en möjlighet jag inte kunde säga nej till. Det är annorlunda mot allt jag gjort innan och det är kul att jobba med ett så stort projekt och att vara med hela vägen tills det avslutas. Framöver väntar bland annat hyresgästanpassning, vilket jag ser fram emot.
Kontorshuset ska vara klart i slutet av 2016, och då kommer bland andra Skanska Norge att flytta in där.
– Sundtkvartalet är så spännande i alla led, men det är givetvis lite extra kul att få vara med på vårt nya huvudkontor. Jag kommer själv att sitta där till och från, mellan olika projekt.
Vad är det bästa med att jobba i Norge?
– Bra kollegor, men det hade jag i Sverige också. Visst har jag en bättre lön här, men det var inte avgjorde inte att jag ville stanna. Å andra sidan kostar det mera att bo här, så även om jag har högre lön, så är levnadsstandarden den samma.
Känner du dig hemma i Oslo?
– Ja, det är en fin stad. Folk är avslappnade.

FAKTA

Namn: Johanna Hammarfjord
Ålder: 28 år
Gör: Jobbar som projektingenjör för Skanska Norge AS
Bor: Lägenhet i centrala Oslo
Familj: Sambo
Varför jobba inom bygg: För att få skapanågot konkret och man ser resultat direkt.
Intressen: Natur och resor.
En vanlig dag på jobbet: Startar med att läsa mailen, sen ta fram och strukturerar material som krävs inför dagens möten. Eftermiddagen brukar bli till att göra det som blev bestämt på dagens möten, skriva referat och mail.
Det bästa med Norge: Närheten mellan stad och natur. Att kunna ta skidorna på trikken direkt ut i spåren är inte något som jag är van vid från Göteborgstrakten.
Det bästa med Sverige: Midsommar.

Fakta: Sundtkvartalet

  • 33 000 kvm kontor, idrottshall och källarplan med bland annat parkering.
  • Bygget ska certifieras enligt BREEAM Excellent, Energimerke A och Passivhusstandard.
  • Ska stå klart i slutet av 2016.
  • Byggherre: Sundtkvartalet AS
  • Arkitekter: Dyrvik Arkitekter AS
  • Totalentreprenör: Skanska Norge AS