Utökat varsel för VVS, Kyla och Plåt

Utökat varsel för VVS, Kyla och Plåt
Byggnads varslar om nya stridsåtgärder som träder i kraft fredagen den 11 maj och den 16 maj.
Byggnads varslar om nya stridsåtgärder som träder i kraft fredagen den 11 maj och den 16 maj. Varslen berör ca 800 av Byggnads medlemmar och första varslet omfattar ca 27 företag.

Anledningen är, säger man i ett pressmeddelande, att "varken VVS Företagen eller Plåtslageriernas Riksförbund, PLR,  ens har bemödat sig att söka förhandla eller finna konstruktiva lösningar gällande arbetstidsförkortning och ett säkerställande av branschens framtid gällande lärlingslönerna".

– Det är mycket förvånande att arbetsgivarsidan hindrar många hårt arbetande medlemmar att kunna förena yrkesliv med familjeliv. Det är oerhört väsentligt att våra medlemmar får en arbetstidsförkortning för att dels kunna fortsätta arbeta fram till pensionen och även kunna ta ett modernt ansvar för hemmet. Hur ska vi kunna uppnå jämställdhet i vårt samhälle när så många medlemmar av sina arbetsgivare fråntas möjligheten att till exempel hämta och lämna på dagis?, säger Torbjörn Johansson, Avtalssekreterare i Byggnads.

– Det är besynnerligt att arbetsgivaren inte vill finna en lösning för arbetstidsförkortningen. Det är nämligen utöver att det är en fråga för våra medlemmar att få ihop livspusslet också en fråga som inte innebär någon kostnad. I vårt förslag växlas nämligen lön mot mer ledighet, vilket handlar om 7 timmar på ett helt år säger Torbjörn Johansson, Avtalssekreterare i Byggnads.

Byggnads förslag syftar till att förbättra villkoren att kunna förena arbetslivet med familjeliv och fritid

För arbetstidsförkortning – mot dagens skyldighet till övertid

Högre lön för lärlingar. Lärlingars lön ska beräknas utifrån faktiska yrkesarbetarlöner (tid- eller ackordlöner) – inte grundlönen

 

Relaterade artiklar

Varslar på grund av uppskjutna byggstarter
34 varslas om uppsägning när husfabrik läggs ner
Över 7000 varslade inom bygg
Byggbolag varslar 50 medarbetare