Nyheter

Utredaren blir<br/> generaldirektör

Gunnar Malm har tagit fram modellen för ett nytt Trafikverk.<br/> I dag utsågs han till ny generaldirektör för myndigheten.

Trafikverket ska ersätta Väg- och Banverket som samtidigt läggs ned. Dessutom ska delar av verksamheten vid Sjöfartsverket och Transportstyrelsen, samt vid Statens institut för kommunikationsanalys (Sika), tas över av Trafikverket. Den nya myndigheten får 6 000 anställda och blir en gigant för anläggningsbranschen. Som landets största byggherre kommer Trafikverket att upphandla byggjobb för över 30 miljarder kronor om året.

Gunnar Malm har utrett sammansolagningen men förnekat att han själv skulle vara aktuell, eller ens intresserad av jobbet trots spekulationer om motsatsen. Så sent som för en månad sen sa fick han frågan i Byggvärlden:

Slutligen, är det du som blir Trafikverkets första generaldirektör?

— Nej, nej. Visst, jag skulle kunna söka men det är inte aktuellt, svarade Gunnar Malm.

Men infrastrukturminister Åsa Torstensson ville annorlunda.

– Jag är mycket glad över att kunna utse Gunnar Malm till generaldirektör för Trafikverket. Gunnar har ett digert arbete framför sig och jag är fullständigt övertygad om att han kommer göra ett utmärkt arbete, säger Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.

Gunnar Malm är sedan 2008 vd för Arlandabanan Infrastructure AB, och är särskild utredare i organisationskommittén för Trafikverket. Tidigare har Malm bland annat varit vd för ASG AB samt ekonomi- och finansdirektör samt ställföreträdande generaldirektör för SJ.

Gunnar Malm har en ekonomexamen från Stockholms universitet med inriktning redovisning och investering samt finansiering.