Nyheter

Utvecklar framtidens samhälle i Mälardalen

Planritning för den nya stadsdelen Brobyholm.

Brobyholm i Strängnäs kommun ska ge plats åt 500 bostäder. Visionen är att skapa en framtidsstad i form av ett hållbart smart samhälle med närhet till både Stockholm, Eskilstuna, Arlanda och Västerås.

Fastighetskoncernen S. Property Group, med sina rötter från Serendipity, ska utveckla det nya samhället Brobyholm i Strängnäs Kommun dit Obos, Aros Bostad och Vernum nu anslutit.

Säljaren är Åkers Krutbruk Fastigheter AB. Tillsammans ska de utveckla ett hållbart samhälle bestående av bostäder, centrum och social infrastruktur.

Intill det historiska krutbruket i Åker kommer ett helt nytt område att växa fram i en unik kulturhistorisk miljö. Brobyholm ligger inom Strängnäs kommun, i orten Åkers styckebruk och kommer att omfatta cirka 500 bostäder, förskola, fritidsverksamhet, besöksnäring och centrum. Området ingår i ett större utvecklingsområde och är del av den kraftigt växande Mälardalsregionen.

OBOS planerar att bygga 100 bostäder i rad- och parhus. Även Aros Bostad och Vernum har byggrätter i stadsdelen.

Obos ska bygga 100 bostäder i par- och kedjehus. Bild: OBOS

– Visionen för Brobyholm som ett hållbart samhälle med smarta lösningar och bostäder i trä linjerar bra med OBOS värderingar. Här ser vi fram emot att få utveckla 100 nya bostäder i par- och radhus med en planerad byggstart av den första etappen under det första halvåret 2023, säger Malin Svensson, vd på OBOS Kärnhem.

Framtidsstad nära Stockholm

Detaljplanen för den nya stadsdelen ger stor flexibilitet för den nya konstellationen att tillsammans utveckla en framtidsstad med närhet till både Stockholm, Eskilstuna, Arlanda och Västerås. Visionen är att skapa ett hållbart samhälle med smarta lösningar och bostäder i trä. Förhoppningen är att attrahera nya familjer med stora bostadsytor, massor av natur, trygga områden och bekvämt pendlingsavstånd till den nya stadsdelen Brobyholm.

I och med affären meddelar S. Property Group att de startar upp ett tredje verksamhetsområde som kommer att fokusera på stadsutveckling. Det kommer ske i ett eget dotterbolag som läggs bredvid de andra två verksamheterna Botello och Samfastigheter som är några av utvecklarna i Brobyholm.

– Vi är otroligt stolta att få utveckla en helt ny stadsdel. Det ligger hårt arbete och en stark övertygelse om att vi tillsammans med ledande aktörer på marknaden kan bygga framtidens samhällen. Vi hoppas inspirera fler nybyggare att våga, säger Keyvan Houshmand, Founding Partner av S. Property Group, i ett pressmeddelande.

Keyvan Houshmand, Founding Partner av S. Property Group.

Köpte området 2017

Åkers Krutbruk Fastigheter AB, som köpte hela området om 220 hektar 2017, inledde arbetet med detaljplanen 2018 i nära samverkan med Strängnäs kommun. Tillsammans med S. Property Group och kommunen har man nu ett gemensamt ansvar för att utveckla en framtidsstad och driva implementeringen av bostäder, centrumfunktioner och social infrastruktur. Därtill drivs för nuvarande också en ny detaljplan, i syfte att kunna utveckla områdets företagspark med ett 50-tal olika småföretag och på sikt tillföra flera hundra nya arbetsplatser.

 – Vi är otroligt glada över att samarbeta med dessa aktörer och ser fram emot att bygga Brobyholm som en hållbar och attraktiv livsmiljö för både boende och företag, säger Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs i pressmeddelandet.