Nyheter

Utvecklar gammal tapetfabrik till hotell

White arkitekter har ritat ombyggnaden där huset återuppbyggs av originaltegel.

Arcona har fått uppdraget av Atrium Ljungberg att utveckla gamla Tapetfabriken i Sickla utanför Stockholm. Avtal har också tecknats med Nordic Choice Hotels som kommer att driva ett Clarion Collection Hotel i byggnaden med start våren 2020. Det kommer även att finnas plats för kontor.

Byggstart planeras till slutet av februari 2018 för den anrika gamla tapetfabriken i Sickla som kommer att utvecklas till hotell och kontor. Arcona genomför projektet som en samverkansentreprenad på uppdrag av Atrium Ljungberg.

– Vi är väldigt glada för att Atrium Ljungberg valt Arcona till att vara med och utforma Tapetfabriken och det nya hotellet i Sickla. Vi ser också fram mot att kunna bidra med våra kunskaper inom hotellbyggande och göra Sickla till en ny modern mötesplats, säger Mikael Wemming, affärschef Arcona i ett pressmeddelande.

Tapetfabrikens två nedre plan får tegelfasad och dessutom skapas ytterligare tre våningar med glasfasad. Under mark byggs garage, teknikrum och förråd i två plan. Det blir Nordic Choice Hotels som genom sin kedja Clarion Hotel kommer att driva hotellet som slår upp portarna våren 2020. Det är över hundra år efter Kåbergs startade sin tapettillverkning i fabriken. 
– Jag älskar byggnader med en historia! I tapetfabriken kan man formligen känna doften av den gamla tapettillverkningen. Det här kommer att bli ett hotell som kommer att knocka besökarna med all atmosfär. För mig blir det oemotståndligt! Potentialen för hotellet är fantastisk och med kommande infrastruktursatsningar i området så kommer det här utvecklas till ett oerhört attraktivt område, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter A Stordalen.
Hotellet får 156 hotellrum, en stor lobby med restaurang, evenemangsytor och konferenslokaler. Totalt rymmer byggnaden cirka 14 000 kvadratmeter BTA inklusive garage och kommer även att innehålla kontor.

Om Tapetfabriken
Antal hotellrum: 156
Restaurang: Ja
Konferensyta: 3 flexibla konferensytor samt en evenemangsyta
Gym: 76 kvm wellnessområde
Antal våningar: 5
Arkitekt: White arkitekter Aktiebolag
Fastighetsägare: Atrium Ljungberg AB

Hotelloperatör: Clarion Hotel

Byggentreprenör: Arcona

Jenny Marcuson Fors