Nyheter

Utvecklar nytt hotell i Kiruna

Hotellet är ritat av sandellsandberg. Bild: Skanska/sandellsandberg

Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör. Hotellet säljs till LKAB som tillträder i samband med färdigställande, hösten 2021. Försäljningsvärdet är cirka 500 miljoner kronor, vilket bokförs i rörelsegrenen kommersiell fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2019. 
Byggkontraktet är värt cirka 400 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2019.

– Vi ser fram emot att medverka i utvecklingen av det nya Kiruna. Hotellet ska bli ett landmärke i staden och vi är väldigt glada över att nu ha slutit avtal med en långsiktig ägare av fastigheten, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, Skanska Sverige, i ett pressmeddelande. 

Det nya hotellet byggs intill stadshuset vid torget i nya Kiruna centrum, i kvarter 10. Hotellet omfattar totalt 14 000 kvadratmeter fördelat på 13 våningar. Det får 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym och relaxavdelning samt en skybar.
När det nya hotellet står klart i slutet på 2021 ersätter det Scandics befintliga verksamhet i nuvarande Scandic Ferrum. 

Hotelloperatören Scandic Hotels har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för hotellet som ska ligga i framkant vad gäller hållbarhet. Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED. Byggstart är planerad till april 2019. Hotellet ska stå färdigt i oktober 2021.

Hotellet är ritat av sandellsandberg.