Nyheter

Utvecklar stadskvarter vid nya tunnelbanan

Åke Sundvall utvecklar kvarter Atlas mitt emot Sveatorget där Barkarbystadens tunnelbanestation ligger. Mot Sveatorget reser sig en sammanhållen högre fasad som passar till stadsrummets större skala och offentliga karaktär. Visionsbild: DinellJohansson.

Järfälla kommun och Åke Sundvall tecknar köpe- och exploateringsavtal för ett stadskvarter om 25 500 kvm BTA med bostäder, kontor och ett stort kommersiellt innehåll mitt emot den kommande tunnelbanan i Barkarbystaden. Byggstart planeras till slutet av 2021.


Åke Sundvall investerar för tredje gången i Barkarbystaden och utvecklar den här gången ett kvarter som kommer att bidra till ett livskraftigt och sprudlande stadsliv vid Barkarbystadens framtida tunnelbanestation.

Kvarteret om totalt 25 500 kvm kommer att innehålla:

  • Drygt 300 bostäder: lägenheter och stadsradhus i form av bostadsrätter, ägarlägenheter och hyresrätter. 
  • Livsmedelsbutik. 
  • 15 lokaler om 3 600 kvm i gatuplan för restauranger, närservice och butiker. 
  •  1 200 kvm kontorslokaler.    

– Det är ett fint kvitto för Järfälla kommun och för Barkarbystaden att Åke Sundvall väljer att investera här för tredje gången. De har tidigare byggt två mycket omtyckta och prisbelönta kvarter här och jag ser fram emot att se deras nya kvarter växa fram med arbetsplatser, restauranger, caféer och butiker som kommer att förgylla stadslivet för de som bor, lever och arbetar i Barkarbystaden, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, i ett pressmeddelande.

Åke Sundvall har sedan många år ett stort engagemang som ankarbyggherre i Barkarbystaden.

–Det är oerhört roligt att få förnyat förtroende från Järfälla kommun och möjlighet att skapa nya attraktiva stadsdelar. Barkarbystaden är en spännande plats att vara med och utveckla. Precis som i alla våra projekt är det viktigt för oss att ha fokus på att skapa ett omtyckt område där människor trivs och kan utvecklas, säger Johan Lins, vice vd för Åke Sundvall och projektutvecklingschef.

Byggstart av kvarter Atlas sker i slutet av 2021 och första inflyttning planeras till 2024.

– Kvarter Atlas, kommer bli en del av Barkarbystadens hjärta och vara navet för allt som händer i området. Läget mitt emot tunnelbanan, med mataffär, kontor, flera restauranger och butiker i huset kommer naturligt vara platsen där allt händer och erbjuda ett modernt boende med allt inom räckhåll, säger Sarah Segerman, projektchef för kvarteret.

Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark med Åke Sundvall avser fastigheten Barkarby 2:63 inom detaljplan för Barkarbystaden III.

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra totalt 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035.