Nyheter

Vad gör du nu för tiden?

Stefan Attefall. Foto: Susanne Bengtsson.

Hallå där…

Stefan Attefall, (KD), tidigare bostadsminister, vad gör du nu för tiden?
– Jag är ute och snackar bostadspolitik i olika sammanhang, som konferenser och ute i företag och organisationer. Jag sitter också i riskbanksfullmäktige, har startat ett eget företag med hustrun och så tar ja igen tid med familjen. Nu finns tid för läxlösning med barnen och en del mindre renoveringar hemma. Man kan säga att jag är en fri man – jag är fortfarande i det stadiet där jag ännu inte bestämt vad jag ska göra framöver.

Du säger att du renoverar. Är du händig?
– Normalt. Jag läste el/tele-teknik på gymnasiet, och lärde mig en del där. Men som villaägare har alltid en del att fixa hemma, fast listan har blivit kortare.

Hur kändes det att lämna ministerposten?
– Det känns lite vemodigt att inte få fullfölja allt man påbörjat. Jag tänker exempelvis på frågan om nya bullerregler, som ska träda i kraft 1 januari. Det fattas fortfarande ett regeringsbeslut som fastställer värdena för buller, men jag vet inte hur nya regeringen kommer att hantera frågan. Jag hoppas att de fullföljer, det skulle ge goda möjligheter för bostadsbyggandet.

Är det tråkigt att lämna över till någon annan?
– Det är de politiska villkoren, som man är väl medveten om. Val är ju trots allt en uppfinning som är väldigt bra. Jag räknade inte med mer än fyra år, men visst, jag skulle gärna ha haft två år till för att fullfölja det som påbörjats. Jag hoppas att den nya regeringen landar rätt, nu verkar de inte ha landat alls.

Är du nöjd med dina år som minister?
– Ja, jag har gjort det bästa jag kunde göra i situationen. Jag är stolt över det jag åstadkommit. Det handlar om långa processer och effekterna av allt arbete kommer man inte att se förrän längre fram.

Vad är du mest stolt över?
– Attefallshuset är det som fått mest uppmärksamhet, och det har väl kanske blivit en symbol för det jag gjort. Men det jag är mest stolt över är arbetet med att förändra och förenkla planprocessen. Det är inte klart än, men utvecklingen vände till att göra det lättare.

Vilka ord på vägen vill du ge din efterträdare Mehmet Kaplan, (MP)?
– Fullfölj regelförändringsarbetet. Det borde inte vara så svårt, jag har mött mycket stöd för det ute i landet. Jag tycker också att han ska sätta en tydlig kurs, våga stå på och inte ge vika för tuvor på vägen.

Finns det något med att vara minister som du inte kommer att sakna?
– Att alltid vara i centrum, det kan vara psykiskt påfrestande ibland. Men på det stora hela tycker jag att det varit kul och stimulerande att få vara minister, så jag klagar inte på något.

Vad önskar du dig i julklapp? Ett träningsarmband, kanske?
– Nej, ett sånt har jag redan. Däremot önskar jag mig nya skridskor. Vi är ett gäng gubbar och grabbar som spelar ”hockey-bockey” på söndagskvällarna och mina skridskor har varit med ett tag nu, så ett par nya står på önskelistan.

Vad har du för position i laget?
– Jag spelar ofta back. Gubben börjar bli gammal, så jag låter de yngre fara omkring därframme.

Tack för pratstunden och eftersom vi förmodligen inte hörs före jul så önskar jag dig god jul nu.
 – Tack själv och ha en riktigt god jul.