Nyheter

Välkommen till Kvarteret Negern

Vem har sagt att svenskarna är tråkiga och lite lagom? Det stämmer inte. Kolla bara på vår osedvanliga fantasi när det gäller att döpa kvarter. Fast ibland blev det kanske inte så lyckat…

Välkommen till Kvarteret Negern

I Karlstad kan du bo vitt i ett svart bostadshus. Eller vänta, det kanske bara heter Kvarteret Negern med fastigheterna Negern 1, 2, 4,5 och 10. Byggvärlden ringde upp det lokala stadsbyggnadskontoret för att få veta lite mer.

Hallå där…
Kerstin Berg, stadsarkitekt i Karlstads kommun.

När döptes kvarteret till Negern och av vem?
— Jag vet faktiskt inte. Jag tror att det kom till efter branden 1865 då många av stadens nuvarande kvarter byggdes och döptes.

Kallas kvarteret för Negern också i folkmun?
— Nej, folk i allmänhet pratar inte om kvartersnamn. Det är oftast bara de som äger fastigheterna som vet namnen.

Finns det planer på att ändra namnet?
— Nej. Det finns det inte. Vi har ju pratat i kommunens namnberedning om detta men ingen vet var namnet kommer ifrån.

Men bara för att ingen vet var namnet kommer ifrån betyder det ju inte att man inte kan döpa om ett kvarter.
— Varför ska vi döpa om kvarteret?

Tja, för att det kan uppfattas som kränkande.
— Varför skulle det vara det?

I så fall har jag lite andra namnförslag. Vad sägs om Kvarteret Ariern, Kvarteret Bögen eller Kvarteret CP. Skulle det funka?
— Naturligtvis skulle man inte ge ett kvarter ett sådant namn – man skulle säkert inte heller med dagens värderingar föreslå namnet Negern.

Men du sade att namnet Negern inte är kränkande?
— Ja, fast kvarteret Negern är ju ett historiskt namn. Och kan heta det tills vi kommer fram till att det ska heta någonting annat.

Slutligen, vet du om det bor några negrer i kvarteret Negern?
— Det bor inte fler negrer där än någon annanstans. Det bor så vitt jag vet inte fler negrer där än någon annanstans i Karlstad. Namnet har inget med dagens boende att göra. Det kom till för snart 150 år sedan.

Välkommen – till ett turkiskt hundmonster

För övrigt finns det även etniskt färgade kvartersnamn också i Stockholm. Eller vad sägs om Hundturkensom återfinns i Stockholmsförorten Bromma.

Konstigt namn? Nä, enligt Nationalencyklopedin är hundturkar ett gammalt skällsord för turkar, även använt om den turkiska nationen och den turkiske sultanen. Troligen kommer ordet från föreställningar om människoätare med hundhuvuden någonstans långt borta i Asien.

I södra Stockholm finns också kvarteret för den mindre muntert lagda personen: Kvarteret Positivhataren.

I och för sig kan positiv tolkas som till exempel ett mekaniskt musikinstrument. Som om det skulle vara mindre märkligt med kvarteret musikinstrumenthataren. Eller så är kvarteret helt enkelt döpt efter pjäsen Positivhataren av August Blanche.

Granne med Positivhataren ligger kvarteret Kapten Puff. Eventuellt döpt efter veckotidningen som gavs ut i Stockholm på 1800-talet.

För den mer fridsamt lagde personen kanske det passar att bo i stadsdelen Kärlekeni Halmstad. Enligt Wikipedia bidrog dock namnet till många skämt på 1920-talet då det fanns en busslinje med sträckningen Kärleken—Lasarettet—Kyrkogården.

Slutligen vill Byggvärlden gärna informera om ett av Peabs nybyggda kvarter i Fruängen i Stockholm: Muffen. Ja, man kan göra olika associationer kring namnet.
Byggvärlden går inte in på detta men konstaterar att en av gatorna vid Kvarteret Muffen, enligt obekräftade källor, heter Ada Nilssons gata. Enligt Nationalencyklopedin var Ada Nilsson en gynekolog…

Om ni har fler spännande kvartersnamn, hör av er till…