Nyheter

Vann boende hos Visbyfamilj

Hugo Laigar, ombudsman på MUF, vann boende hos en familj i Wästbyggs kampanj "Bo hos föräldrarna". Foto: Susanne Bengtsson.

Det är svårt att hitta boende i Visby under Almedalsveckan.

Nästan lika omöjligt som det är för ungdomar att få en egen bostad.

För att fokusera på bostadsbristen lottade Wästbygg ut ett all inclusive-boende till en ung politiker.

Idag saknar runt 350 000 unga vuxna i Sverige eget boende. Många av dem tvingas bo hemma hos föräldrarna.

Samtidigt drabbas landets beslutsfattare en gång om året – under Almedalsveckan – själva av akut bostadsbrist. Med kampanjen ”Bo hos föräldrarna” vill Wästbygg dra sitt strå till stacken för att lösa båda problemen.

– Bostadsmarknaden för unga är otroligt tuff. Det byggs för lite ungdoms- och studentbostäder framför allt i storstäderna. Vi vill gärna vara med och bygga fler ungdoms- och studentbostäder, säger Pero Popovski, vd Wästbygg projektutveckling Stockholm.

För att lyfta frågan bland politiker arrangerade Wästbygg en tävling där politiker hade chans att vinna en all-inclusive-natt i centrala Visby, hemma hos trebarnsfamiljen Garland.

Vinnare blev Hugo Laigar, ombudsman på MUF i Stockholm, som checkade in hos familjen på måndagen.

– Våra medlemmar är ungdomar under 30 år och därför är bostadspolitik väldigt viktigt eftersom bostadsbristen är ett stort problem i denna grupp. Jag tycker att det här var ett bra sätt att belysa bostadskrisen, säger 20-årige Hugo.

Han får ta del av allt från tacomys, familjeaktiviteter, toalettköer, instrumentgnissel och utegångsförbud efter tio.

– Det är jättetrevligt att bo här, och det är familjen som bestämmer. Jag gör som de säger. Jag är glad att jag hittade ett boende. Visby under Almedalsveckan är som Sverige i allmänhet. Har man varken pengar eller kontakter får man ingenstans att bo, säger Hugo som annars bor i ett kollektiv på Lidingö efter att ha flyttat till Stockholm från Göteborg och därmed har personlig erfarenhet av bostadsbristen.

Familjen Garland tog emot vinnaren med öppna armar.

-Det är klart vi ställer upp. Alla politiker förtjänar någonstans att bo. Bostadsfrågan är viktig, vi har ju tre barn som ska flytta hemifrån så småningom. Det känns spännande att prata med någon politiker som jobbar med bostadspolitik, säger Anne och Martin Garland.

Hugo Laigar har ingen universallösning på bostadsbristen utan pekar på flera åtgärder.

-Marknadshyror och sänkta flyttskatter skapar rörlighet. Vi har bostäder i Sverige, men tillåter ingen marknad på dem. Byggreglerna måste också lättas upp och överklagande begränsas.

Kampanjfilmen som Wästbygg tagit fram har fått stort genomslag och har vistas 150 000 gånger. Ansökningarna har dock inte varit lika många.

– De flesta politker verkar ha råd att betala dyrt innanför murarna, säger Pero Popovski.