Nyheter

Väntas väcka åtal mot nio misstänkta

Rosersberg slott där en av de misstänkta i korruptionshärvan kring SFV bodde. Foto: Susanne Bengtsson

Förundersökningen i korruptionshärvan inom Statens Fastighetsverk, SFV, är inne i ett slutskede.

Nio personer är nu misstänkta för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman i den så kallade ”slottshärvan”.

– Beslut om åtal väntas under våren, säger kammaråklagare Katarina Stenström Ros till Byggvärlden.

I januari 2017 avslöjades en korruptionshärva inom Statens Fastighetsverk, SFV, efter att TV4:s Kalla fakta granskat myndighetens upphandlingar och renoveringar.

Totalt sex personer delgavs misstanke om oegentligheter i inledningsskedet. Efter avslöjandet tvingades generaldirektör Björn Anderson bort från sin post. En av de utpekade huvudmisstänkta var en tidigare fastighetschef på SFV. Han ska ha låtit ett byggföretag renovera hans privata bostäder på statens bekostnad, samt ha fuskat med upphandlingar och fakturering.  

 
Nu, två år senare, börjar utredningen närma sig slutskedet.

– Vi har nio misstänkta, varav tre jobbat för Statens Fastighetsverk. Övriga är företrädare för leverantörsföretag till SFV. Två stycken av de som var misstänkta från början har avskrivits, medan andra har tillkommit, säger åklagare Katarina Stenström Ros vid Riksenheten mot korruption.

Brotten det rör sig om är grovt givande av muta och grovt tagande av muta, samt trolöshet mot huvudman. Ingen av de misstänkta har varit frihetsberövad under utredningen. Åklagaren begärde att flera av de misstänkta skulle häktas, men tingsrätten gjorde en annan bedömning.

I samband med avslöjandet genomförde polisen ett tillslag mot SFV:s kontor för att beslagta datorer, mobiltelefoner och säkra andra bevis.

– Det handlade om omfattande bokföringsmaterial och stora it-beslag. Det här har varit en enormt omfattande utredning med mycket material som det tagit tid att tugga sig igenom.

Åklagaren bekräftar att utredningen är inne i ett slutskede med slutförhör.

– Vi börjar närma oss slutet. Beslut om åtal väntas komma under våren.