Vårens hetaste projekt - ny topplista

 
Vårens hetaste projekt - ny topplistaBild: Serneke Trots ett turbulent år med pausad produktion, nya delägare och en vd i blåsväder så klättrar Nordens högsta hus mot toppen. Karlatornet är Sveriges hetaste byggprojekt, enligt Byggfaktas sammanställning.- Det känns jättekul att både intresset, och tornet, växer, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke.

Förra våren låg Karlatornet på tredje plats i tabellen över landets hetaste byggprojekt, när Byggfakta sammanställer de projekt som flest aktörer i branschen valt att ha bevakning på i databasen.

I höstas ramlade projektet ner till fjärde plats. Men nu har Karlatornet intagit tronen, och petat ner den tidigare och långlivade ettan Forsåker till andraplatsen.

Flera händelser inom Serneke och projektet har under året satt ljus på det spektakulära skyskrapebygget i Göteborg. Under våren var Serneks f d vd Ola Serneke i blåsväder då det uppdagades att han gjort anonyma inlägg på ett börsforum. Han meddelade att han, valde att lämna rollen som vd och koncernchef för Serneke Group AB, men fortsatte med ansvar för bolagets större projekt inom stadsutveckling i sin roll som vd för Serneke Invest.

Men redan för ett år sedan, i mars 2020, stötte Serneke på patrull i projekt Karlatornet. Då meddelade bolaget att den överenskommelse bolaget nått med Oaktree Capital Management, om försäljning av 80 procent av Karlatornet, sköts på framtiden. Anledningen var det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av coronapandemin. Som en konsekvens av detta minimerade Serneke aktiviteten i bygget av Nordens högsta hus.

I december presenterades en ny delägare. Serneke och Balder ingick då ett aktieöverlåtelseavtal som innebar att Balder förvärvade 50 procent av aktierna i Karlatornet via ett samriskbolag. Balder och Serneke äger 50 procent vardera i det JV-bolag som står som byggherre för projektet.

– Det har alltid funnits ett stort intresse för projektet, men sedan affären med Balder i december, då vi säkrade finansieringen, har intresset ökat. Nu syns det att det händer saker, produktion och framdrift har tagit fart efter en avvaktande period, säger Johan Live.

I dagsläget har man byggt 12-13 våningar på huset och går nu in i ett förstärkningsarbete på den första utriggarvåningen. För produktionen svarar Serneke Sverige, som är totalentreprenörer.

– Till sommaren ökar vi takten på höjden igen till ett våningsplan i veckan, säger Johan Live.

Karlatornet ska bli totalt 73 våningar och innehålla cirka 600 lägenheter.

– Cirka 80 procent av lägenheterna är bokade. Det finns ett stort intresse och vi säljer hela tiden.

Inflyttning beräknas påbörjas under andra halvåret 2023. Kostnaden för hela projekt Karlatornet anges till 5,5 miljarder.
           
Hela landet    
RankingProjektnamnRubrikByggkostnad Byggstart
1KarlatornetNybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1 A5500201708
2Forsåkersområdet (fd Papyrus)Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i Mölndal25002023 
3Landvetter SödraNy stadsdel i Landvetter15002023 
4Inspi Health CampusNyb av hotell,forskn/utbildning,förebyggande hälsa m.m i Malmö5002022 
5Slussen; LandOmbyggnad av Slussen i Stockholm3000201606
6Gamla ElextroluxfabrikenNybyggnad av upplevelsecentrum i Strömstad1000202204
7Handelskvarteret Kulan, BazarNybyggnad av köpcentrum mm i Gamlestaden1000202309
8Nya sjukhusområdet NSM , byggnad 35 och 36, SUSNybyggnad av vårdbyggnader  m.m. i Malmö5000201805
9Bara SöderNyb av bostäder, hotell för golfanl, äventyrsbad i Bara20002022 
10Skaraborgs sjukhus, KSS mottagningsblocketOmbyggnad av sjukhus i Skövde600202011

Förklaring: Listan består av projekt i olika skeden, både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade. Gemensamt för dem är att projekten fortfarande har framtida eller aktiva upphandlingar som pågår eller är planerade och som Byggfaktas undersökaravdelning följer och bevakar.

Källa: Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder BYGGFAKTAS olika tjänster Mitt Sverige Bygger och BYGGFAKTA LIVE för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!