Nyheter

Världens längsta landkabel

NCC Construction ska lägga 20 mil elkabel mellan Hurva i Skåne och Barkeryd i Småland. Sydvästlänken blir världens längsta och mest kraftfulla underjordiska kabellänk. Syftet är att öka kapaciteten för strömöverföring i södra Sverige. Ordern från ABB är värd 151 MSEK.

För elkunderna kommer Sydvästlänken enligt Svenska Kraftnät att innebära minskad risk för skillnader i elpriset mellan södra Sverige och resten av landet. Huvudsyftet är att öka kapaciteten och stärka driftsäkerheten i det nationella kraftnätet, men också att öka kapaciteten för överföringen av ström mellan Norge och Sverige. 

Det ger även en förbättrad överföringskapacitet av el till södra Sverige, vilket också underlättar det framtida införandet av storskalig vindkraft i det svenska kraftnätet.

– De 200 kilometer kabel som vi installerar fram till maj 2014 kommer att bygga bort flaskhalsarna i strömförsörjningen mellan norra och södra Sverige. NCC har tidigare lagt liknande kablar för ABB i Sverige, Polen, Estland och Finland, men den här är klart längst, säger Mats Hylén, affärschef på NCC Construction.

Idag finns världens längsta kabellänk i Australien: Murray Link är 180 kilometer lång. Den har också levererats av ABB, men snart innehas rekordet av Sydvästlänken.

Kabeln levereras på 558 stycken kabeltrummor som väger 27 ton vardera. NCC kommer att transporterar dessa kabeltrummor på plats med specialfordon från Göteborg och Karlskrona. Arbetet börjar i Ljungby i oktober.

ABB:s kabelsystem mellan Barkeryd och Hurva kommer att kunna transportera 2 x 660 MW med en spänning på 300 kV över ett avstånd på cirka 200 kilometer.

NCC:s uppdragsgivare ABB har tidigare tagit hem ordern från Svenska Kraftnät. Nu blir NCC underentreprenör för att transportera och anlägga ett nytt högspänt landkabelsystem med likström.