Nyheter

Världsarv förnyas med krematorium

Skogskyrkogården i Stockholm ska få ett nytt krematorium. Nu har fem arkitektbidrag utsetts. — Byggnaden ska vara egen och passa in i helheten, säger Mats Larsson, förvaltningschef på Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

Skogskyrkogården är sedan 15 år tillbaka klassat som ett världsarv av Unesco. En unik kombination av parkliknande tallskog och noggrant uttänkta kapell. Som kronan på verket nämns ofta Gunnar Asplunds krematorium, invigd 1940. Men Asplunds byggnad måste nu ersättas med ett nytt krematorium som klarar av dagens behov.

— Den nya byggnaden ska dels fungera som ett modernt krematorium, med bland annat god arbetsmiljö. Dels ska den passa in i omgivningen, säger Mats Larsson, som också sitter i juryn som ska utse ett vinnande förslag den 18 december.

Under torsdagen offentliggjordes de bidrag som valts ut till sluttävlingen. De fem deltagande arkitektkontoren är Caruso St John från Storbritannien, danska BIG, Tadao Ando från Japan, samt svenska White arkitekter och Johan Celsing.

Hur ska den nya byggnaden förhålla sig till Gunnar Asplunds gamla krematorium?

— Det där är ett dilemma som vi i juryn snackar om. Ska den vara egen eller passa in i den unika helheten. Vi tänker att den ska klara båda sakerna. Sedan måste den hålla sig inom budgeten som Stockholms stad satt, alltså 129 miljoner kronor. Det får inte bli som vid tävlingen för Stockholms nya stadsbibliotek, säger han.

Just tävlingen för ett nytt stadsbibliotek har en del gemensamt med Skogskyrkogårdens satsning. Båda tävlingarna inkluderar ett kompletterande av världsberömda byggnader, ritade av stjärnarkitekten Gunnar Asplund. Arkitekttävlingen för stadsbiblioteket slutade nyligen med ett fiasko då Stockholms stad stoppade en långt framskriden process. Det vinnande förslaget Delphinium hade då en budget som ökat från 800 miljoner till 1,4 miljarder kronor. Det vinnande förslaget hade också fått hård kritik från arkitekturexperter världen runt.

— Utgången av den tävlingen har inte påverkat oss så mycket. Men eftersom skogskyrkogården är ett världsarv samarbetar vi med bland annat Riksantikvarieämbetet för att inget ska förstöras, säger Mats Larsson.

Om allt förlöper som det ska kan spaden för det nya krematoriet sättas i jorden 2011 och stå klart året efter.

— Den kommer att hamna fint på en något bortglömd plats som i dag är en kombinerad parkeringsplats och glänta, säger han.

Läs mer om tävlingen här.