Nyheter

Världspremiär för ny bygghjälm

Hjälmarna testas i MIPS eget testlabb. Foto: Samuel Karlsson

Tekniken har funnits länge och används i hjälmar för bland annat cykling, klättring, skidåkning och ridning. Men nu blir Guardio först i världen med att introducera det svenska patentet MIPS i en produkt särskilt anpassad för bygg.


Det skydd som finns i dagens bygghjälmar har testats med en tung kula som faller och träffar hjälmen rakt ovanifrån. Syftet är att testa ett effektivt skydd mot en linjär kraft. Bakom det svenska patentet MIPS står en grupp forskare från Karolinska Institutet och KTH som har tagit fram en lösning som även skyddar mot rotationsskador. Hans von Holst är en av grundarna bakom MIPS och han har en mångårig erfarenhet som hjärnkirurg och forskare på hjärnskador.

– Vi har kunnat konstatera att rotationsskadorna står för en stor del av de skadorna som uppstått på hjärnan efter ett fall. Genom att skapa ett skydd som gör att du kan rotera huvudet i hjälmen vid själva kollisionen minskar du skadeeffekten av fallet avsevärt, säger han.

Den nya hjälmen från Guardio Safety presenterades under en pressvisning i MIPS lokaler i Täby. Under visningen lyfte Hans von Holst och hans kollega och medgrundare Peter Hallin fram omfattande forskningsresultat som visar rotationsskadornas negativa effekt på hjärnan. Man har bland annat genomfört 20 000 tester på olika hjälmar. 

MIPS är ett lågfriktionsskikt som möjliggör en relativrörelse mellan hjälm och huvud på 10–15 mm, i alla riktningar, vilket minskar rotationsrörelsen på hjärnan. I testlabbet som ligger i källaren på MIPS lokaler har man speciellt framtagna testriggar där man exempelvis simulerar fall mot lutande plan eller mot höga kanter. Detta gör man för att få fram en rotation på huvudet. Med hjälp av olika mätinstrument kan de registrera hjälmens skyddsverkan med eller utan MIPS.

– Alla dagens hjälmar ger ett bra skydd mot skallfrakturer men det finns omfattande forskning som visar att hjärnan är mer känslig för rotationer än ett linjärt våld. Med vår lösning reducerar man rotationsenergin i hjälmen och minskar skaderisken på hjärnan, Säger Peter Hallin.

MIPS tillverkar inte några egna hjälmar utan samarbetar med andra varumärken inom olika områden. Guardio är deras första samarbetspartner som riktar sig mot byggbranschen. De jobbar även med att utveckla hörselskydd. Till den nya hjälmen har de gjort det möjlig att komplettera med hörselskydd och där lovar man att återkomma mer flera nyheter fram över.

– Vi vill göra skillnad på arbetsplatsen. Genom att ta till oss den senaste forskningen vill vi bidra till att driva utvecklingen framåt. MIPS passar väldigt bra med vår strategi, säger Nawar Toma, vd för Guardio.

Av: Samuel Karlsson